Ангелкова Буенос Айрес министър Ангелкова и колеги с ресор туризъм
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова на среща на министрите с ресор туризъм от Г20 в Буенос Айрес

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в 8-та среща на министрите с ресор туризъм от Г20 в аржентинската столица, която се проведе на 17 и 18 април 2018 г.

Водещи говорители са министърът на туризма на Аржентина Густаво Сантос, Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ), Даниел Раймонди, зам.-министър на външните работи на Аржентина, ресорни министри от цял свят и делегати. Една от основните теми на форума е „Водещата роля на туризма в устойчивото развитие: двигател на заетостта“

България подкрепя Програмата на ООН до 2030 г. за устойчиво развитие и работи за популяризирането на идеите й както в страната, така и на международно ниво, каза министърът на туризма Николина Ангелкова на срещата на министрите от Г20. Българското министерство на туризма създаде концепция за туристическо райониране, по този начин ще могат по-успешно да се развиват местните общности, което е основа за устойчивост, заяви българският министър. И допълни, че ведомството също е разработило стратегия за устойчиво развитие на туризма в България с хоризонт 2030 г. Тя изрази увереността си, че за развитието на туризма в региона ще допринесе и фактът, че България пое председателството на Съвета на ЕС за пръв път след приемането си през 2007 г.

Министър Ангелкова разговаря и с негово кралско височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, принц на Кралство Саудитска Арабия. Акцент в разговора бяха възможностите за надграждане на изключително доброто сътрудничество между двете държави в сферата на туризма. Промотираме България като атрактивна туристическа дестинация, увери принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд.

Министър Ангелкова проведе също работна среща с Алфонс Канантханам – министър на електрониката и информационните технологии, културата и туризма на Индия. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество в туристическата индустрия между двете държави и се обединиха около тезата, че развитието на дигиталните технологии и модерният маркетинг са от огромно значение за туризма.

Министър Ангелкова се договори с Казуо Яна, зам.-министър с ресор поземлена инфраструктура, транспорт и туризъм на Япония, двамата да подпишат споразумение за сътрудничество в туризма по време на 2-рото издание на „Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути“, което ще се проведе в средата на ноември в София. Министър Ангелкова покани и министъра на туризма на Аржентина Густаво Сантос на това събитие.

Уей Хонгтао, зам.-председател на Националната администрация по туризъм на Китай, поздрави министър Ангелкова за целенасочената политика за привличане на повече китайски посетители в страната и в Европа като допълни, че по-добрият начин за популяризиране на страната е именно със специално разработени туристически продукти за Китай.

България е постоянно разрастващата се туристическа дестинация, подчерта Фридрих Юсен, главен изпълнителен директор на групата TUI, и увери министъра, че компанията ще продължи съвместната работа с Министерството на туризма за промотиране на България като дестинация за почивка пред клиенти си от цял свят.

Очакваме Хилтън да разшири инвестициите си в България, която ще окаже положителен ефект върху цялостното развитие на туризма у нас, посочи министър Ангелкова при среща с Кейти Фалън, главен ръководител по корпоративни дела в Хилтън.