Ангелкова Мадрид министър Ангелкова на на 40-ото международно изложение FITUR в Мадрид
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова на работни срещи на 40-ото международно изложение FITUR в Мадрид

България се представя все по-успешно на пазар Испания, в Европа и по света като целогодишна туристическа дестинация. Присъствието в Мадрид на български туристически фирми и региони дава отлична възможност да се разкрие потенциалът на страната ни като конкурентна целогодишна дестинация за летен, зимен и разнообразни форми специализиран туризъм. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на българския щанд на 40-ото международно туристическо изложение FITUR в Мадрид, което продължава до 26 януари. Първите три дни борсата е открита само за професионалисти, а през останалото време и за всички посетители.

FITUR e сред най-големите туристически изложения в света. През тази година в него участват над 11 хил. профилирани компании от 165 страни. Основните изложители надхвърлят 900 и предлагат продуктите си върху панаирна площ от близо 70 хил. кв. м. България е традиционен участник в борсата и с всяко ново издание привлича интереса на голям брой участници и потребители с атрактивни оферти за пътувания и ваканция.

На тазгодишното издание страната ни се представя с информационен щанд от 100 кв. м, организиран от Министерството на туризма, на който присъстват туристически фирми и общини – Столична, Варна и Пловдив. Те предлагат оферти за много видове туристически услуги с високо качество – културно-исторически, балнео- и СПА, уелнес, гурме, винен, сити турове и др. Чрез иновативни технически средства участниците имат възможност да разкрият туристическия профил на регионите.

Ден пред иоткриването на изложение министър Ангелкова разговаря в Мадрид с Мария Рейес Марото, министър на индустрията, търговията и туризма на Испания.

По време на разговора министър Ангелкова подчерта стратегическото значение на сектора за България с дял от близо 12 на сто в БВП и 11 на сто от националната заетост. Двете страни поддържат много добри контакти в сферата на туризма и работят активно за увеличаване на взаимния туристопоток. През периода януари-ноември 2019 г. близо 85 хил. испански туристи са посетили България, но възможностите са по-големи. Като целогодишна дестинация ние предлагаме много разнообразни оферти за масов и специализиран туризъм, поясни министър Ангелкова. Тя посочи още, че Испания е сред първите 10 туристически пазара за столицата София, която представлява подчертан интерес сред чужденците с богатото си културно-историческо наследство, модерни балнео- и СПА услуги, богатство от минерални извори, уникални поклоннически обекти, винено-кулинарни турове и др.

България привлича и все повече инвеститори, подчерта министър Ангелкова и покани колегата си да участва във второто издание на международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма. Събитието ще се състои от 21 до 23 май 2020 г. в най-големия български черноморски курорт Слънчев бряг. Темата е свързана с насърчаване на инвестиционните възможности за устойчив туризъм в региона и в Югоизточна Европа. Първият по рода си форум бе организиран в сътрудничество с д-р Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм към ООН от 2009 до 2017 г.

На срещата в Мадрид бяха обсъдени и възможностите за организиране на двустранен форум за бизнес и туризъм през тази година в нашата страна с участието на Министерството на икономиката.

Министерството на туризма планира да подпише меморандум за сътрудничество с Испания в туризма, съобщи още министър Ангелкова и отправи покана към събеседничката си да посети България.

Министър Мария Рейес Марото поздрави българската си колега за усилията в привличане на повече туристи към страната и изрази готовност за разширяване на сътрудничеството.

Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе също работна среща с Хуан Хесус Гарсия, директор „Правителствени отношения в Европа“ в глобалната резервационна система „Амадеус Груп“ на 22 януари.

Появата на нови цифрови бизнес модели оказва влияние върху туристическата индустрия, отбеляза българският министър. Тя представи пред събеседника си възможностите на внедрената у нас Електронната система за туристическа информация (ЕСТИ), която стартира през 2019 г. и свързва в реално време и по защитени канали информационните регистри на хотелите с Министерството на туризма, НАП, МВР и общините. Министър Ангелкова поясни още, че Министерството на туризма е първата държавна администрация, която въведе електронни административни услуги с лицево разпознаване, които са достъпни 24 часа в денонощието.

Обсъдени бяха възможностите за сътрудничество в областта на дигитализацията, което да подпомогне развитието на сектора. Министър Ангелкова отправи покана към г-н Гарсия за участие във второто издание на международния форум за устойчиви инвестиции в туризма. Събитието ще се състои от 21 до 23 май тази година в черноморския курорт Слънчев бряг, а темата ще бъде свързана с насърчаване на инвестиционните възможности за устойчив туризъм в региона и в Югоизточна Европа.

Хуан Гарсия поздрави страната ни, отбелязвайки отличните резултати, постигнати в областта на туризма и открои потенциала на България за развитие на отрасъла.

Същия ден в Мадрид министър Ангелкова разговаря и с Карлос Гаридо, председател на Испанската конфедерация на туристическите агенции. Тя цитира данни, според които през периода януари-ноември 2019 г. близо 85 хил. испански туристи са посетили България и заяви увереността си, че тази цифра може да бъде надградена.

Двамата дискутираха възможност за подписване на споразумение за сътрудничество между Министерството на туризма и организацията на туристическите агенции в Испания, което би задълбочило партньорството между двете държави и бизнеса.

От своя страна г-н Гаридо поздрави министър Ангелкова за усилията, които полага в сферата на туризма и изказа удовлетвореността си от добрите отношения и партньорство между България и Испания.