Ангелкова и Кремлис Министърът на туризма Николина Ангелкова и ръководителят на отдел „Интеграция и екооценки” към ГД „Околна среда” на Европейската комисия Джордж Кремлис
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова на работна среща с ръководителя на отдел „Интеграция и екооценки” в ЕК Джордж Кремлис

Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с ръководителя на отдел „Интеграция и екооценки” към ГД „Околна среда” на Европейската комисия Джордж Кремлис. Двамата обсъдиха развитието на българския туризъм.

Основната цел на Министерството на туризма е страната ни да бъде устойчива целогодишна дестинация и да е в топ 5 на държавите от Югоизточна Европа в сектора, подчерта по време на разговора министър Ангелкова.

По думите й Министерството на туризма е насочило усилията си към привличане на инвестиции в туристическата индустрия, които са ключови за развитието на този структуроопределящ отрасъл от нашата икономика.

България разполага с много богати природни и културно-исторически ресурси, които я правят конкурентен участник на пазара не само в региона, изтъкна министърът на туризма. Страната е популярна като привлекателно място за морски и ски ваканции, но и за активна почивка в планината.

Без съхранена природа този потенциал не може да се развива, категорична бе Николина Ангелкова и допълни, че зеленият планински туризъм все по-успешно се комбинира с балнео-, СПА и уелнес услугите като част от общи или профилирани пакети. България е втора в Европа по богатство и разнообразие на минералните си извори, като предлага тези услуги на много атрактивни цени, стана ясно на срещата.

Николина Ангелкова и Джордж Кремлис  бяха единодушни, че прогресът на модерния туризъм и неговото бъдеще са невъзможни без грижата за околната среда и ефективното оползотворяване на натуралните източници. Министър Ангелкова очерта голямото значение на еко- и селския туризъм като съвременни специализирани форми в сектора у нас. Те не могат да се развиват успешно, ако не са в хармония с природата и естествената среда на туристическите обекти. В това отношение България се съобразява стриктно с европейското законодателство и международните норми.

Джордж Кремлис приветства предприетите мерки от българската туристическа администрация за превръщането на България в целогодишна дестинация и увери, че европейските структури ще продължат да насърчават поетите ангажименти за устойчиво развитие на отрасъла.