Ангелкова конференция за създаване на нови дунавски културни маршрути, 30 септември 2019 г.
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова на конференция в София за създаване на нови дунавски културни маршрути: Културата и туризмът имат потенциал да ни направят по-силни и сплотени

България използва всички възможности да затвърди ролята на туризма и чрез него да подпомогнем дългосрочното развитие на Дунавския регион. Културата и туризмът са от съществено значение за успеха на стратегията на ЕС за тази част на континента и имат потенциал да ни направят по-силни и сплотени. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на конференцията в София на тема „Създаване на нови културни маршрути в Дунавския регион“ на 30 септември 2019 г.

Във форума, който се организира от Министерството на туризма и Съвета на Европа, участва принцесата на Йордания Дана Фирас – посланик на добра воля на ЮНЕСКО и президент на „Петра Нешанъл Тръст“. Нейно кралско височество е в страната ни по покана на българския министър на туризма. В дискусиите се включи и министърът на културата Боил Банов.

Министър Ангелкова изтъкна значителния принос на страната ни за създаване на три различни вида тематични дестинации – културно-исторически, винено-кулинарни и балнео- и СПА, които чувствително увеличиха интереса на туристите. Това също е начин да сближаваме хората. Посещаемостта в тези обекти рязко се увеличи – в някои дестинации ръстът надмина 100 процента, съобщи тя.

Дунавската културна платформа като европейска инициатива цели да разшири културните маршрути. Въпреки голямата международна конкуренция страната ни все повече се утвърждава като дестинация за силен туризъм и цялото правителство застана зад сектора в негова подкрепа, допълни тя. Близо 12% от БВП у нас се формира от туризма, който през миналата година привлече за първи път над 9 млн. чуждестранни туристи, изтъкна тя. България става все по-привлекателна точка на географската карта. Царевец, Панагюрище, мостът на Кольо Фичето, Велики Преслав, Плиска, Несебър и много други са сред най-посещаваните забележителности. Маршрутите са и шанс да премахнем границите и предразсъдъците, каза министър Ангелкова.

Йорданската принцеса Дана Фирас обърна внимание, че културното наследство е нашата идентичност, но то ни свързва с всички части на света. Инвестициите подобряват възможностите на туризма и качеството на живота. Дунавският регион е много важен, тъй като обединява държави членки на ЕС и държави, които са извън него. Нашата дискусия става във време, когато много ясно виждаме какви са вредите от късогледото мислене за развитие. Когато туризмът е добре организиран, се намира баланс между развитието му и опазване на културното наследство. Аз видях това тук. За мен е чест, че съм в България – богата на културно-историческо наследство страна, каза Нейно кралско височество. Важно е да се срещаме и да обсъждаме различни инициативи. Впечатлена съм от визията на министър Ангелкова, обобщи тя.

Пред медии след края на конференцията министър Ангелкова съобщи, че ведомството е готово да стартира пилотна инициатива – подготовка на меморандум за сътрудничество с „Петра Нешанъл Тръст“ за обучение на подрастващите как да се опазва културното наследство, като се ползва опитът на организацията. Обмисля се също създаване на обществени съвети на големите културни обекти, които да подпомогнат тяхното опазване и промотирането им.

Културата и творческите сектори играят важна роля за развитието на страната и съм сигурен, че нашето сътрудничество с Министерството на туризма ще продължи, заяви министър Банов. Общата ни работа ще допринесе за разширяване взаимодействието на страните в региона, както и за обмен на добри практики. Правителството отчита като ключова темата за културния туризъм. Това е основен приоритет, по който ще продължим да работим и да надграждаме постигнатото, посочи той.

Щастливи сме, защото тази конференция се провежда в София – град с хилядолетна история, където културният туризъм заема важно място. Това заяви зам.-кметът на столицата доц. д-р Тодор Чобанов. Огромна част от туристите идват именно заради културния туризъм у нас. Приветствам усилията на двете министерства, защото броят на посетителите, избрали културния туризъм, расте всяка година. Нашите музеи са много интересни за чужденците, заяви доц. Чобанов.

Констанс Метзгер, старши ръководител на проект Routes4u на Съвета на Европа, акцентира върху значението на Дунавския регион, богат не само с природни и културни ресурси, но и с много голямо културно разнообразие. Ще говорим за два нови проекта за маршрути – Желязната епоха и Кирил и Методий, каза тя. Културните маршрути пресичат поне 3 страни и са транснационални, те съхраняват тяхното наследство. Европа не е само политически и икономически съюз, но и обединение на култури, коментира Метзгер. Двата маршрута могат да успеят само ако си сътрудничим и така пренесем миналото в бъдещето. Те ще са най-резултатни, ако включват местните общности и ако взаимно се възползваме от силните си страни, обобщи тя.