Ангелкова министър Ангелкова в студиото на бТВ

Министър Ангелкова: Летният сезон в България може да стартира на 1 юли

„Няма основания за моята оставка“, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която коментира искането на 537 туроператора и 32 неправителствени организации за нейното отстраняване от поста ѝ в „Тази сутрин“ по бТВ на 29 април 2020 г.

„Оставка се иска, когато си виновен за нещо конкретно или не си направил нещо. В момента секторът не функционира и напрежението е огромно. Секторът е блокиран от заразата, но не съм я предизвикала аз“, казва Ангелкова, която отбеляза, че не само туристическият бранш в България е в подобна ситуация.

Според нея са предприети мерки за подпомагане на бранша. Министърът на туризма отбеляза, че правителствените мерки в помощ на бизнеса обхващат и туроператорите, а освен тях са били обсъдени и мерки на ниво ЕС като създаването на Европейски компенсационен фонд.

„Има предприети конкретни финансови мерки, включително с възможности за безлихвено кредитиране, макар че не се казва кредитиране за туроператор, те обхващат предприятия, работещи на територията на страната и отговарящи на условията“, заяви Ангелкова.

Министърът на туризма е оптимист за летния сезон и стартирането му на 1 юли. В момента се обсъждат мерки с браншовите организации като НХРА и Националният борд по туризъм какви мерки да бъдат предприети, за да се отговори на изискванията за социална дистанция по време на сезона.

Обсъждат се варианти хотелите да бъдат заети на 50% или на две трети от капацитета си, за да се избяга голямото струпване на хора. Очакват се и предложения от бранша за пропускателни режими и часови пояси на хранене на туристите съобразено с капацитета на съответния хотел или заведение. Всичко това се прави в тясно сътрудничество с Националния оперативен щаб, обясни Ангелкова. Ще има и пренареждане на чадърите и шезлонгите по плажовете, а до дни ще бъде публикуван на сайта на министерството списъкът на ивиците, където няма да има такса за ползването им.

Трябва да има единна политика на отварянето на границите в ЕС и създаването на стандарт за пътуване, за да не се стигне до хаос, смята министърът на туризма.Според нея не трябва да отменяме резервациите си за почивките си през юли и август, но тя отново призова да предпочетем българското Черноморие и да подкрепим родния туристически бизнес.

Чуйте цялото интервю: