министърът на туризма Николина Ангелкова министърът на туризма Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: БНР

Министър Ангелкова: Летният сезон 2017 е много успешен

Приходите от туризъм са се увеличили с 12-13% за първите шест месеца на 2017 г.

Летният туристически сезон до момента е много успешен, каза в предаването „12+3“ на Българското национално радио на 19 септември министърът на туризма Николина Ангелкова.

Към момента летният туристически сезон върви изключително успешно. Той и към момента продължава, защото целият септември също е ангажиран, особено висококатегорийните хотели, обобщи тя.

За първите 7 месеца, за които имаме данни, ние имаме около 5 милиона чуждестранни туристи, което е около 7,2% ръст в сравнение с рекордните резултати, които имахме миналата година, разказва министър Ангелкова. Към момента ръстовете за активния летен сезон вървят в рамките на окол 5-6%, разбира се, чакаме август месец, когато данните ще бъдат готови в края на септември, но като цяло имаме изключително много ръстове във всичките ни целеви пазари. От Гърция имаме 10% ръст, от Великобритания имаме 20% ръст, от Германия – около 10% ръст, говоря за активния летен сезон. Украйна – над 16%, Чехия и Полша – около 20%, Израел е над 15%, Русия се движи в рамките на и около 5%. Това, което е изключително важно, е, че ние вече договаряме лято 2018-а с големите туроператори и интересът към нашата висококатегорийна база е доста голям, като в момента първо се правят ранни резервации за 2018-а година за 4 и 5-звездните хотели.

Ангелкова обясни кои туристи държат първенството: Към момента на първо място по ръст е Великобритания, около 25% е ръстът, но на първо място като брой чуждестранни туристи, които са посетили нашата страна, към момента за летния туристически сезон, се движат Германия, Румъния, Русия, Гърция. Гърция за първите седем месеца е на първо място като брой чуждестранни туристи, 10 % там ни е ръстът.

По-думите на министъра има и значително нарастване на приходите от туризъм: Друго по-важно нещо е, че наблюдаваме доста по-голям ръст за първите шест месеца, от януари до юни – над 2 милиарда и 400 милиона лева приходи от международен туризъм, което е с около 12-13% повече в сравнение с миналата година. Което показва, че започват туристи от по-високия клас да посещават България и това е видно и основно от интереса към 4 и 5-звездите хотели.

Николина Ангелкова съобщи, че се предлага създаването на център за квалификация на кадрите в туризма: Предлагаме сега с едни от промените в Закона за туризма да бъде създадем Център за квалификация и преквалификация към Министерството на туризма, който да е насочен изцяло към изпълнителските професии като сервитьори, бармани, пикола, камериерки, от които всъщност има остър дефицит.

По думите на Ангелкова очаква се Законът за туризма да бъде внесен в парламента през ноември. Тя обясни какво още, освен регулиране на статута на националните курорти, се предлага в него: Така че всички тези елементи, свързани с всяка една дейност по маркетинга и рекламата, ще бъдат регулирани със статута на националните курорти, с наредбата към него. Също така в предложенията, които предстоят, ние въвеждаме специален доброволен етикет за качество, отново за да насърчаваме използването на български продукти по БДС. За да можем да насърчим да се използват родните занаяти и произведенията от тях, ние също въвеждаме отличие „Национална автентичност“.