Ангелкова на Кмет на годината 2017 министър Ангелкова на церемонията Кмет на годината 2017
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова: До септември тази година посрещнахме 7,5 млн. туристи

2017-а се очертава като много успешна година за българския туризъм. За периода януари-септември 2017 г. общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е близо 7,5 млн., което е ръст от 7,7% спрямо първите девет месеца на рекордната 2016 г. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на церемонията за връчване на наградите „Кмет на годината“, която се проведе на 27 октомври за пета поредна година. Министърът поясни, че това са данни, изчислявани по дефинициите на Световната организация по туризъм и Евростат и в тях не се включват транзитно преминаващите лица.

По време на церемонията министърът на туризма връчи награди на Созопол, Самоков и Варна за постиженията им като малка, средна и голяма община в категория „Туризъм, култура, фестивали и традиции“.

Варна е много важен елемент от имиджа на летния и морския туризъм на България. Това каза министър Ангелкова при връчването на наградата за голяма община на Варна. По информация на НСИ за периода от юни до август 2017 г. приходите от нощувки в категоризираните места за настаняване с поне десет легла в „Златни пясъци“ са над 175 млн. лв., което е повече от 11% ръст спрямо 2016 г. За трите месеца на това лято курортът „Св. Константин и Елена“ отчита близо 7% повече пренощували лица – общо българи и чужденци.

Самоков е сред най-посещаваните туристически райони през зимата, заяви министър Ангелкова при връчването на наградата за средна община и допълни, че Боровец е водещ туристически център в района. За последния зимен сезон 2016/17 г. курортът отчита 17% ръст на пренощувалите лица и 44% повече приходи от нощувки в категоризираните места за настаняване с поне 10 легла.

Министърът на туризма заяви още, че Созопол е сред най-предпочитаните морски дестинации в България. Общината предлага много възможности за развитие на културно-историческия и фестивалния туризъм.

Наградите „Кмет на годината“ дават възможност да се види какви положителни резултати бележат общините и да се даде стимул на останалите да реализират постижения. Това е изключително важно и за туризма, посочи Ангелкова и припомни, че Министерство на туризма също иска да насърчи всички общини да бъдат активни. Каним всички, допринесли за това България да бъде предпочитана туристическа дестинация да се включат с кандидатстване във вторите Годишни награди в туризма, призова Ангелкова и допълни, че в момента тече срокът за кандидатстване, а наградите ще бъдат връчени в началото на месец декември тази година.