кръгла маса
Източник и снимка: Министерство на туризма

Министър Ангелкова: Активният сезон стартира с антикризисна рекламна кампания

Активният сезон 2020 г. стартира с антикризисна рекламна кампания, насочена към целевите за туризма пазари. До седмица започва популяризиране на страната ни по BBC и CNN. Водещото послание е, че България е една от дестинациите, които се справят най-добре с последиците от COVID-19, и е сред сигурните места за почивка в световен мащаб.

По отношение запазване на заетостта, радвам се, че предложението на Министерството на туризма мярката в подкрепа на бизнеса 60:40 да се трансформира в 80:20 за туризма се подготвя и се надяваме да действа от 1 юли, благодаря на колегите министри за разбирането и подкрепата на сектора.

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на кръгла маса, организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции, посветена на преодоляването на негативните последици от пандемията в секторите на автобусните превози и туроператорската и турагентската дейност.

Ситуацията в туризма е тежка в цяла Европа и по света, не само в България. Ще отнеме време, за да се възстанови доверието на туристите и да се върнем към състоянието на сектора преди заразата с COVID-19 и това става с единни усилия, отбеляза министърът, подчертавайки, че взетите от правителството мерки са изключително важни и навременни и дават резултати. Още от 1 юни България отвори границите си за приемане на туристи от 29 държави без карантина, а от днес това е факт вече за 34 страни, посочи министърът. Следвайки указанията за Европейската комисия за сектор туризъм и транспорт, от днес започва да функционира платформа, която ЕК създаде. Тя актуализира данните, които ние изпращаме като държава, за да може постепенно да възстановяваме пътуванията и туристопотока.

Летният сезон се очаква да бъде тежък и необичаен, в постоянен контакт сме с мениджъри и представители на водещи туроператори, които работят на пазар България. Очакват се първи чартъри от 25 юни от Нидерландия, Германия, Полша и от други водещи пазари. От днес румънските граждани могат да пътуват без карантина, така че очакваме засилeн интерес към Северното Черноморие.

Друг важен момент от промените в Закона за здравето е възможността за субсидиране с 35 евро на седалка при чартърните полети. Указанията са готови и предстои финално съгласуване с Министерството на финансите и Европейската комисия. Идеята е мярката да стартира този сезон и туроператорите да се възползват максимално. Те ще подават заявления към Министерството на туризма. Предвижда се мярката да важи още 2 години, за да се насърчи туристопотокът, стана ясно от думите й.

Министър Ангелкова се спря подробно на диалога с туроператорите, които бяха първите, засегнати от кризата, и добави, че по създаването на Гаранционен фонд в отрасъла се работи, той ще се въведе чрез законодателно предложение в Закона за туризма. През 2016 г. също имаше такова предложение, но тогава повечето организации бяха против. Вярвам, че в момента балансът е намерен. Законовите промени, които инициирахме, дават възможност до 12 месеца да се възстановят сумите за нереализирани пътувания и почивки по време на извънредното положение и това също бе глътка въздух за бранша, каза тя и допълни, че по стартиралата грантова подкрепа по ОПИК за малките и микропредприятията до 10 хил. лв. 553 са общо одобрените заявки за сектор туризъм. От тях 361 са за туроператори и 55 – за турагенти. Предстои мярка в подкрепа на средните предприятия с минимален размер 30 хил. лв., а максимален – 100 хил. лева. В момента тече съгласуване с Европейската комисия, уточни министър Ангелкова.

Винаги е било важно, но тази година особено чрез предлагане на качествен продукт всички в бранша – хотелиери, туроператори, екскурзоводи, концесионери, всеки със своя продукт да убедим туристите – български и чуждестранни, че почивката в страната ни си заслужава. Аз вярвам, че е така. Качеството трябва да отговаря на всички стандарти, за да популяризираме страната си. Понякога едно само неправомерно действие води до негативен имидж за дестинацията.

Издадени са подробни указания за местата за настаняване и хранене за безопасен престой на всеки турист. Предстои приемане от Министерския съвет на променената наредба за категоризация на местата за настаняване и хранене. В нея са залегнали изискванията за декларацията за местата за настаняване клас В. Документът е актуализиран и насочен към по-нататъшно намаляване на административната тежест.

Министърът на туризма благодари на Конфедерацията на автобусните превозвачи и на туристическите организации за тази съвместна инициатива, защото и туризмът, и транспортът са в тежка ситуация и трябва да обединят усилията си. Тя очерта и важността на възможностите за осигуряване на ликвидност през финансовите инструменти на ББР и подкрепата на Агенцията за експортно застраховане, за да може гарантираното обезпечение към търговските банки, от което да се възползват от туризма, да достигне до 95%.