минералната баня в Банкя минералната баня в Банкя
Снимка: Столична общинаИзточник: БТА

Минералната баня в Банкя отвори врати за посетители

Минералната баня в Банкя бе открита от кмета на София Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и кмета на район „Банкя“ Рангел Марков на 29 септември 2022 г.

От 30 септември работното време ще бъде всеки ден от 9:00 до 20:00 часа, съобщи кметът Фандъкова. Тя каза, че ремонтът и реставрацията са продължили две години и са на стойност 8 млн. лева. Банята ще бъде управлявана временно от общинското дружество „Софийски имоти“, докато се намери кой да я стопанисва дългосрочно. Имаше обявена процедура за концесия, но не се намериха кандидати, каза още кметът Фандъкова.

Банята предлага на посетителите термална зона с минерален басейн, както и СПА зона със солна стая, сауна и парна баня.

Деца и ученици ползват банята с 30 процента отстъпка. За пенсионери има 50 процента намаление от единичните цени, в делнични дни до 16:00 часа.

Термалната зона включва басейн с 37 градуса минерална вода, минерални душове и масажни дюзи. 15 лв. струва посещение в термалната зона, картата за шест посещения е 75 лева.

Позната още като Царската баня, минералната баня в Банкя е създадена още по времето на цар Фердинанд. Проектирана е от мюнхенския архитект проф. Карл Хохедер, водещ специалист в създаването на подобни сгради в цяла Европа. Проф. Хохедер завършва проекта през 1906 г. и на 24 май 1911 г. банята е официално открита.

Ценните свойства на минералната вода са отдавна известни и това прави използването ѝ препоръчвано за различни лечебни процедури и релаксация.