culturaltourism.info МТИ Културен туризъм 2019 - Велико Търново
Източник и снимка: culturaltourism.info

Международно туристическо изложение „Културен туризъм 2019“ – Велико Търново

На 18 април 2019 г. се открива Международното туристическо изложение „Културен туризъм 2019“ – Велико Търново, което се провежда от 18 до 20 април в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.

Първият специализиран форум за популяризиране на културния туризъм, подпомага развитието му и популяризира у нас и зад граница представянето на България като целогодишна дестинация. Десетки общини, туристически сдружения, културни институции и др. заедно с партньорите на Велико Търново от чужбина, представят своята дейност и добри практики, успешни проекти, събития, изложби, издания в един от най-предпочитаните видове туризъм.

Форумът се организира с любезното съдействие на Министерство на туризма, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Асоциация на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Домакин на форума е Община Велико Търново.

Десетки общини и музеи от страната, посолствата на Азербайджан, Виетнам, Индонезия, Палестина, Република Южна Африка, Китайският културен център, туристическият информационен център от сръбския Димитровград, различни сдружения и туристически организациище ще се включат в международната туристическа борса във Велико Търново.

В програмата на изложението ще се проведе Международния фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“, който обединява уникални продукции във всички видове туризъм. Ще бъдат представени номинациите на седмото издание на Националния конкурс READ&TRAVEL („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ“) в седем категории. Съвместно с организаторите и партньорите на форума ще се организира и традиционния вече – „запазена марка” на това изложение: Национален конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика, в който участват студенти от цялата страна.

Участниците и гостите от цялата страна ще видят атрактивни събития, изложби, пътешествия и приключения на голям екран. За първи път на голям LED екран пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ ще могат да се видят най-новите и най-интересните туристически рекламни продукции, състезаващи се в Международния тур филм фест „На източния бряг на Европа“. Филмите ще се редуват с концерти и танцови изпълнения – с артистични изпълнения на откритата сцена ще гостува Бизнесцентърът в Монтана, а за запленените от българските фолклорни ритми ще има народни танци и хоротеки.

За първи път на борсата „Културен туризъм“ ще гостува НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“. Академията ще предлага консултации и кандидатстудентски материали и ще стартира от Велико Търново инициативата „Учи в България, завладей света!“ срещу интелектуалната емиграция на младите българи с музикалния спектакъл „Вечер на Гласа“. Бродираният свят на Странджа и Сакар ще бъде показан в изложбата от шевици на Петрана Атанасова. Единствената представителка от Бургаска област в някогашната Задруга на майсторите ще покаже най-добрите 40 експоната с ръчна бродерия от своите над 500 творби, в която са вплетени мотиви от родния и край.