турист с маска турист с маска
Снимка: pasja1000Източник: БТА

Международният туризъм ще се понижи с от 20 до 30 процента през 2020 година, прогнозира Световната организация по туризъм

Пандемията от коронавируса ще доведе до спад на туристическите посещения с 20 до 30 процента през 2020 година, прогнозира Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН. Досега тя очакваше спад в диапазона от 1 до 3 процента спрямо 2019 година, предаде АФП.

СОТ, чиято централа е в Мадрид изчислява, че спадът на приходите от туристи е между 300 и 450 милиарда долара (между 272 и 408 милиарда евро), което би се равнявало на около една трета от генерираните приходи през 2019 година.

Този спад се дължи на въвеждането на безпрецедентните ограничения за пътуване в света, обяви СОТ, подчертавайки, че към тази нова прогноза трябва да да се подхожда предпазливо, като се има предвид крайно несигурната същност на сегашната криза.

Последната голяма икономическа криза доведе до спад от 4 процента на туризма през 2009 година, припомня СОТ. През 2003 година спадът на туризма след епидемията от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), който причини смъртта на 774 души, беше от едва 0,4 процента.

Туризмът е един от най-засегнатите сектори, очевидно е, че има риск от загубата на милиони работни места, най-вече в малките и средните предприятия, които са около 80 процента от компаниите в сектора. Това заяви в комюнике генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили.

Специализираната агенция не даде конкретни подробности в прогнозите си за региони или страни.