Момчил Петков 12-годишният талант от Добрич Момчил Петков (вдясно)
Източник и снимка: Албена АД

Международен турнир по шахмат в Албена

Украинският гросмайстор Виталий Бернадски триумфира в традиционния международен турнир по шахмат в курортен комплекс Албена с награден фонд 10 хил. евро, осигурени от БФ по шахмат, който се проведе в периода 16 -25 юни 2017 г.

Шампионът оглави турнира с 8,5 от 9 възможни точки. Единственото реми той направи в седмия кръг с мм Радослав Димитров, който завърши трети със 7 точки. Със същия актив, но с по-добри следващи показатели, втората позиция зае гм Борис Чаталбашев.

Миналогодишният първенец и символичен представител на домакините гм Момчил Николов, който е родом от областния център Добрич, се класира на престижната осма позиция с 6,5 т. от 100 участници. В ТОП 10 място намери и държавната ни шампионка Нургюл Салимова, която в последната партия игра на първа дъска с първенеца. Тя завърши на девета позиция с 6 точки.

12-годишният талант от Добрич Момчил Петков завърши на 42 място със завидните 5 завоювани точки в конкуренцията на гросмайстори и международни майстори.

В блиц турнира победител стана Ниджат Мамедов от Азербайджан с 9 точки от 9 партии. Интересен момент в последния кръг бе партията на 80-годишен участник с 8-годишен шахматист.