форум международен форум за креативен туризъм „Творчеството е пътят“ 2018
Източник и снимка: Министерство на туризма

Международен форум за креативен туризъм „Творчеството е пътят“ 2018 в Габрово

Туризмът не е само пътуване, но и шанс да се усетят със сърцето животът на местните хора, духът на регионите и техните традиции. В това отношение творческият туризъм предлага много нови възможности и перспективи за развитие. Това заяви в Габрово зам.-министърът на туризма Любен Кънчев при откриването на първия Форум за креативен туризъм „Творчеството е пътят“ с участие на 12 държави.

Той подчерта голямото значение на диверсификацията на туристическите услуги, която в Габрово дава много примери за добри практики. Градът е член на Международната мрежа за култура „Програма 21“, а през 2017 г. беше включен и в Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО заради постиженията му в занаятите и народните изкуства.

Форумът за креативен туризъм „Творчеството е пътят!“ се проведе в Габрово на 2 март 2018 г. По време на тура туроператори, журналисти и блогъри от 11 държави, работещи в областта на креативните форми на туризъм, запознават участниците с възможностите на представените градове.

По време на форума са засегнати темите за развитието на потенциала на креативните дестинации, очакванията на туроператорите и туристите, успешното им представяне на пазара, обогатяване и управление, откриване и използване на иновативното в тях. Ще се представят и добри практики.

Форумът е част от информационния тур Creative Bulgaria, който община Габрово организира съвместно с общините София, Троян, Велико Търново и Пловдив, за да представи туристическите възможности на различни части на страната ни. Зам.-министърът приветства усилията на местната власт да си сътрудничи с бизнеса и широк кръг творци – не само професионалисти, но и самодейци.

Любен Кънчев акцентира, че Габрово има своя облик и е част от една от 8-те културно-исторически дестинации, които Министерството на туризма създаде – „Българска архитектура и занаятчийство“, като се отчита висок туристически интерес към местните забележителности. Регионът е включен и в бъдещите 12 винено-кулинарни дестинации – „Стари столици“, които министерството подготвя съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите и обсъжда в момента с бизнеса и местната власт. Габрово стои отлично на туристическата карта и за това свидетелстват статистиките, стана ясно от думите му. Приходите от нощувки на чужди туристи в областта са скочили през миналата година с 25% спрямо 2016-а.

В конференцията участва кметът на Габрово Таня Христова, която очерта предимствата му като обект на ЮНЕСКО и пилотен град за култура в специализираната програма на Световната организация на обединените градове и местни власти. Тя обърна внимание на големия туристически приток към най-стария у нас карнавал, творческите пленери в Боженци, занаятчийските работилници в Етнографския музей на открито Етъра, Музея на хумора и сатирата, Индустриалния интерактивен музей, местността Узана и др.

На срещата присъстваха областният управител на Габрово Невена Петкова, председателят на Общинския съвет Лена Георгиева, зам.-кметът Нела Рачевиц. В дискусиите се включиха представители на Международната мрежа за креативен туризъм, Испанската асоциация за индустриален туризъм, Тайландската асоциация за екологичен и приключенски туризъм, Международната мрежа за туризъм и бизнес „New Destinations“ и др.