откриване на Пловдив 2019 откриване на Европейска столица на културата в Пловдив
Снимка: Иван МандевскиИзточник: в-к Марица

Месец след откриването на Пловдив 2019 туристи няма

От откриването на Европейска столица на културата в Пловдив днес се навършва един месец, но в града не се забелязва нито наплив на туристи, нито поток от вълнуващи събития по проекти на „Пловдив 2019“, обещани ни на 12 януари 2019 г. от височината на Вавилонската кула, , пише в-к „Марица“.

Добре е, че театрите, галериите и издателите продължават по традиция да поддържат духовния живот под тепетата и градът не разчита на разписаното от фондация „Пловдив 2019“. Там явно си почиват след стартовите усилия за ЕСК и последвалия дебат за ползата от похарчените над 3 млн. лева за откриващия уикенд. И вероятно събират сили за следващото топ събитие – третото поредно издание на HILLS OF ROCK, от което очакваме наистина да доведе десетките хиляди чуждестранни гости.

Малкото туристи, избързали все пак да видят що за културна столица на Европа сме през януари и февруари, продължават да се препъват през разкопания площад на път от умиращата трудно Концертна зала към Римския стадион и Стария град. Там, в резервата, ги посреща тишина вместо завладяващи събития във възрожденските къщи. В „Капана“ можеш да изпиеш чаша бира или кафе, но за да усетиш културен живот тук, трябва да имаш наистина голямо въображение.

В другия „арт“ квартал – Тютюневия град – не е за влизане, защото изоставените и полуразрушени складове потискат, навявайки мрачни мисли. Кино „Космос“, където трябваше вече на пълни обороти да работи мултимедиен и арт младежки център, остава под ключ за цялата 2019-а.

В Община Пловдив напоследък са минали на друга вълна – спорт, въпреки че и съдбата на стадионите тъне в мъгла, както и културната инфраструктура, обещана ни в изобилие от „Пловдив 2019“. При все че бюджетът на фондацията за тази година е близо 8 млн. лева.