туристическо лого на България туристическо лого на България
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: МБПСЕС 2018

МБПСЕС 2018 сключи меморандум с 21 хотела в София

Меморандум за сътрудничество между министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и 21 хотела подписа министър Лиляна Павлова в Министерския съвет 23 октомври 2017 г., съобщиха от пресцентъра на министерството.

С документа страните се уговарят да си сътрудничат в организацията и логистиката по време на председателството през първото шестмесечие на 2018 г.

Хотелите са 3, 4 и 5-звездни и са разположени на територията на София, информира пресслужбата на министерството. Някои от тях са в близост до основните сгради на провежданите по време на председателството събития – НДК и резиденция „Бояна“, други са в района на центъра и летище София. Целта е участниците сами да избират удобните за тях локации.

България има ангажимент към настаняването само на най-високопоставените гости – ръководителите на делегации и един от придружаващите ги делегати – общо около 2000 души.

Три от хотелите са на дружества, които са представени в Национален борд по туризъм, а именно – хотелът за ВИП гостите „Маринела“, който беше избран чрез обществена поръчка, проведена през август т. г., както и Arena di Serdica Hotel и Витоша Парк Хотел.

Всички останали делегати сами резервират и плащат настаняването си. Наложената практика изисква страната-домакин само да препоръча подходящи хотели. За целта в системата за акредитация ще има информация за хотелите, която делегатите ще виждат по време на регистрирането си за участие в събитията на председателството и могат сами да избират из между няколко от тях.

Министерството вече има календар на събитията и според него вече могат да бъдат планирани и правени необходимите резервации.

Над 22 000 гости ще посетят България в периода на провеждане на първото Българско председателство 1 януари – 30 юни 2018 година. Очаква се те да реализират над 32 000 нощувки.

„Благодаря за това, което постигнахме. Вярвам, че заедно ще допринесем за доброто представяне на страната ни“, обърна се министър Лиляна Павлова към мениджърите на хотелите.

Ето списъка с хотелите, сключили меморандум за сътрудничество с министерството:
1. Hotel Vega Sofia
2. InterContinental Sofia
3. BW Premier Collection CITY
4. Hill Hotel
5. Arena di Serdica Hotel
6. Crystal Palace Hotel
7. Central Park Hotel Sofia
8. BW Premier Sofia Airport Hotel
9. BW Expo Sofia Hotel
10. Holiday Inn
11. Central Hotel Sofia
12. Downtown Hotel Sofia
13. Metropolitan Hotel Sofia
14. Festa Sofia
15. Grand Hotel Sofia
16. Suite hotel Sofia
17. Hilton Sofia
18. Hotel Marinela
19. Витоша Парк Хотел
20. Sofia Hotel Balkan
21. Ramada Sofia City Centre