Ангелкова и Захариев министърът на туризма Николина Ангелкова и Мартин Захариев, изпълнителен директор на сдружение Национален борд по туризъм, на 4. конгрес на НБТ
Снимка: НБТИзточник: Агенция Фокус

Мартин Захариев: Работим отлично с министъра на туризма Николина Ангелкова

„Работим отлично с министъра на туризма Николина Ангелкова, неуместно е да се искат оставки, когато затваряме един успешен за поредна година сезон.“ Това каза за Агенция „Фокус“ Мартин Захариев, изпълнителен директор на Сдружение Националния борд по туризъм (НБТ) във връзка със становище на УС на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), че снемат доверието си от министър Николина Ангелкова.

„Напълно не споделям това виждане. Вчера с нарочна декларация УС на Националния борд по туризъм изцяло подкрепи усилията на Министерство на туризма и в частност заяви, че работим отлично с министъра на туризма Николина Ангелкова, както и с цялото българско правителство по решаване на сложните и не малки проблеми в туризма“, обясни Захариев.

„Ние отчитаме изключително успешните за поредна година пролетен и летен туристически сезон с ръст от 7,4%, както заявява националната статистика“, коментира той и уточни, че поради липса на друг измерител засега няма данни, които да кажат друга различна от тази цифра.

„Съгласен съм донякъде с факта, че има една значителна част от българския туризъм, която не е минала на светло, не е въведена в системата ЕСТИ, за която AБТТА настоява. Ние също настояваме за нея, но причината тя да не бъде въведена не е в Министерството, а в бавните и мудни съдебни процедури, поради факта, че тази обществена поръчка беше обжалвана и тя е на фаза в съда. И категорично смятаме, че въвеждането й ще бъде факт във възможно най-кратки срокове“, коментира Мартин Захариев.

„Най-важното, което искам да споделя, е, че смятаме за изключително неуместно към днешна дата да се искат оставки точно в този момент. Първо, когато затваряме един успешен за поредна година сезон. И, второ, след една значителна активност на Министерството открихме туристически информационни центрове в Япония, а преди две седмици и в Шанхай. Започва и силна кампания в Ню Йорк по позициониране на България като атрактивна дестинация. Но най-вече за това, че предстоят сериозни промени в Закона за туризма, които ще разгледат статута на националните туристически курорти, както и редица други промени, които бизнесът настоява да се случат“, обясни той.

„Ние помолихме с писмо следственото обсъждане за промените в този Закон да бъде отложено с поредни два месеца, считано от края на септември за края на ноември, за да имаме достатъчно време заедно с министерството и техните експерти да достигнем до консенсусни текстове“, коментира Мартин Захариев. „И точно сега, когато предстои това да се случи и когато имаме подкрепата на Министерството и на Парламентарната комисия по икономика и туризъм, да правим такива рокади и да си играем на политически шахмат е просто нелепо от наша гледна точка“, заяви той.