пресконференция на НБТ Поли Карастоянова, Красимир Гергов, Мартин Захариев и Румен Драганов (отляво надясно) на пресконференция на НБТ, 31 май 2017 г.
Източник и снимка: НБТ

Мартин Захариев: България няма стратегия за привличане на платежоспособни туристи от Китай

България губи постъпления в туризма от китайски туристи, каза Мартин Захариев, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм (НТБ) на прескоференция на НБТ на 31 май 2017 г. Той добави, че страната ни е на предпоследно място по китайски инвестиции и няма стратегия за привличане на платежоспособни туристи от Китай.

„Отсъствието на българския президент и на българския министър-председател на световната среща в Пекин преди две седмици беше фатална грешка за България. Китай е заделил 200 млрд. за формата „16 плюс 1″, а в отношенията си с необятната държава България е една на 15-то място от 16 страни. Защо няма директен полет Пекин-София, Шанхай-София? Ето го първият инструмент, с който ще докараме туристи, защо китайските туристи трябва да чакат по две седмици за визите си, когато сърбите ги отмениха. Видели ли сте една брошура на Министерство на туризма на китайски, е, как да ги поканим тези хора“, посочи още Захариев.

Привличането на туристи от Китай ще бъде една от темите, които ще бъдат обсъдени на Четвъртия конгрес на Националния борд по туризъм следващата седмица.

Конгресът на НБТ ще бъде открит на 7 юни 2017 г.