Мароко
Снимка: WalkersskИзточник: МВнР

Мароко възстановява възможността за краткосрочни пътувания до страната с туристическа цел

Считано от 6 септември, т.г., Кралство Мароко е възстановило възможността за краткосрочни пътувания до страната с туристическа, делова, служебна или друга цел. Същевременно извънредното санитарно положение e продължено до 10 октомври т.г.

Право да влязат на територията на Мароко имат:
– Марокански граждани, намиращи се в България, както и членовете на техните семейства;
– Чужди граждани (вкл. български) с право на постоянно или дългосрочно пребиваване в Мароко, както и членовете на техните семейства;
– Туристи, разполагащи с хотелска резервация, произхождащи от безвизови за влизане в Мароко страни. Туристическите полети се обслужват от RАМ и Air Arabia от 17 дестинации – Франция, Белгия, Германия, Нидерландия, Обединеното кралство, Испания, Италия, Турция, Канада, САЩ, Русия, ОАЕ, Саудитска арабия, Тунис, Сенегал, Бряг на слоновата кост и Мавритания;
– Пътуващи с бизнес цел, притежаващи съответна бизнес покана;
– Участници в официални делегации.

Пътниците следва да представят PCR тест, направен не повече от 48 часа преди пътуването им, както и серологичен тест. На пътуващите с ферибот по време на пътуването е възможно да се извърши допълнителна проверка с PCR тест. Деца под 11-годишна възраст са освободени от изискването за PCR тест.

Чуждестранните граждани, които са с постоянно или временно пребиваване в страната, могат да напуснат националната територия на Кралство Мароко по същите морски и въздушни маршрути, по които са пристигнали.

Сухопътните, морски и въздушни граници на Мароко остават затворени за редовен пътнически транспорт, като се допуска само превоз на стоки и товари, както и осъществяването на специални полети и фериботни курсове. Към момента са разрешени единствено специални полети на националните марокански авиокомпании RАМ и Air Arabia, както и фериботни курсове от пристанищата Сет (Франция) и Генуа (Италия).

Създадените колцентър (тел. +212.537.66.33.00) и кризисно звено (тел.: +212.666.89.11.05, +212.662.01.34.36, +212.537.67.6218) в Министерството на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците, живеещи в чужбина, са на разположение и отговарят на въпроси на заинтересовани граждани.
При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Рабат в работно време на тел.: 00212 5 37 54 77 и 00212 5 37 76 4082, а в извънработно време и при спешни случаи на номер 00212661230656.