Пампорово лифт на Пампорово
Снимка: Пампорово АДИзточник: БНР

Мариян Беляков: Зеленият сертификат е неприложим в ски туризма

„Ски курортите се отличават от другите видове туризъм. Тук не можем да говорим само за хотели и предлагане на храна. Хората идват да карат ски, а това е свързано с подготовката на ски пистите, лифтовете и всичко около обработване на пистите. Отделно имаме и ски училищата и ски гардероби. Това са много компоненти, от които зависи човек да има пълноценна почивка. Няма как това да стане, ако трябва да им изискваме зелени сертификати при качването на лифта“, заяви Беляков за БНР на 28 октомври 2021 г.

„В никакъв случай не отричам вируса, дори напротив. Но това за мен е един нормален ход на еволюцията на самия вирус и ние няма как да го спрем с изкуствени мерки, като изискването на зелен сертификат на лифта“, каза директорът на „Пампорово АД”.

Според него действията на Министерство на туризма са нелогични и не са реални спрямо здравната ситуация.

„Поставят ни в една рамка, в която много от бизнесите ще бъдат принудени да фалират“, заяви Беляков.

Той изрази надежда, че в следващите 10 дни, независимо от прогнозите на математици и здравни експерти, случаите на заболели от коронавирус ще започнат да спадат и ще достигнем платото, но това няма да е благодарение на зеления сертификат.

„Безспорно ваксините помагат. Хубаво е хората да се ваксинират. Съгласен съм. Но не съм съгласен с това как нещата се организират във времето“, каза Беляков.

Според него, сезонът трябва да започне, както в пердишни години – до 15 декември. А наложените мерки могат да създадат повод за нова реорганизация в ски курортите.

„Ясно е, че ще го направим, ако се наложи. Но позицията и на трите курорта е против зеления сертификат. Хората идват при нас, за да са навън, на свеж въздух. Не е нужно да ги водим на каишка като стадо“, категоричен беше Беляков.