Бургас
Снимка: Община БургасИзточник: БТА

Мария Нейкова: Голяма част от територията на Бургаска област се е превърнала в дивашко къмпингуване

Мисля, че е добре да се помисли за Наредбата за дивото къмпингуване, защото голяма част от територията на бургаска област се е превърнала в дивашко къмпингуване, което вече е недопустимо и е извън всякакви граници. Това заяви областният управител на Бургас Мария Нейкова по време на изслушване в парламентарната Комисия по туризъм на 25 май 2023 г. Тя представи виждането си за необходими нормативни промени, свързани с Черноморието.

Според нея е нужна и промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, в частност за дюните, като трябва да бъде прецизирано понятието „дюни“, което според Нейкова, в сегашния си вид, не е ефективно и създава проблеми. По думите й също така трябва да се помисли за включването на дюните в кадастъра.

Нейкова изтъкна, че често областният управител се ангажира с несвойствени задачи, които не са регламентирани нормативно. Например – в момента нямаме осигурени финансови средства, за да осигурим спасителните дейности, заяви Нейкова. В момента, в който пристигнат финансите, и ние обявим процедурите, сезонът почти е приключил, допълни тя.

В началото на май, в интервю за БТА, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева отбеляза, че „Лято 2023“ ще е поредното, в което „дивото“ къмпингуване няма да е регламентирано. От 2015 г. се правят опити за създаването на ресорна наредба, събират се работни групи, които обаче не стигат до консенсусно решение, напомни заместник-министърът. Тя отбеляза, че съгласно чл. 10 а, ал. 3 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие министърът на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с министрите на земеделието, на околната среда и на туризма трябва да подготвят Наредба за условия и реда на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, които могат да бъдат обособявани в зона „А“ и в зона „Б“ извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. През 2020 г. текст на такава наредба беше създаден, при обществените консултации постъпиха много предложения, беше създадена нова работна група и сега сме на финален етап, каза Ирена Георгиева. Министерството на туризма е дало своето становище за стартиране на наредбата след обобщаването на всички постъпили предложения и тя ще бъде внесена за разглеждане в МС. По думите на заместник-министъра в наредбата се предвижда да има повече места за „диво“ къмпингуване и те ще могат бързо да се определят, включително и на частни терени, като това ще става при минимално затрудняващи условия, но при спазване на съответните хигиенни и санитарни изисквания.