Санторини, Гърция Санторини, Гърция
Снимка: Mariusz KluzniakИзточник: БТА

Mакедонските туристи оставили 155 милиона евро в Гърция през 2018 г.

Повече от един милион туристи от Северна Македония са били на лятна почивка миналата година в Гърция, при което са похарчили 155 милиона евро, сочат статистически данни в годишния доклад на гръцката централна банка, съобщава вестник „Нова Македония“, цитиран от БТА.

Според данните миналата година почти един милион и двеста хиляди македонци са посетили Гърция, което е с 25 процента по-малко от 2017 г.

Гръцката статистика показва тенденция на намаляване на туристите от Северна Македония, но увеличаване на броя на другите туристи. Само за четири години броят на туристите от Северна Македония в Гърция е намалял с два и половина пъти.

Туристическата печалба за Гърция от туристите от Северна Македония за 2018 г. достигна 155,3 милиона евро, с 13,6 процента по-малко в сравнение с 2017г. , докато през 2015 г. , когато е регистриран най-голям брой македонски туристи в южната съседка, приходите на Гърция са достигнали 247 милиона евро.

Най-голям брой туристи в Гърция пристигат от Германия. Само миналата година са пристигнали 4 381 400 германски туристи в Гърция, като от тях е получена печалба от 296,1 милиона евро, пише в. „Нова Македония“.