Източник и снимка: БТА

Магдалена Гигова е първият носител на наградата „Максим Минчев“ на БАЖПТ

Магдалена Гигова е първият носител на новоучредената награда на името на дългогодишния ръководител на БТА Максим Минчев (1953-2020). Отличието й бе присъдено от Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма (ABUJET). Церемонията се състоя тази вечер в зала „Максим“ на БТА.

„Всеки от вас пътува и разказва и с това всъщност държим паметта за Максим Минчев жива. Защото той най-добре умееше да прави точно това – да пътува, да разказва и да създава приятелства“, каза Гигова. Тя се обърна към Максим Минчев, от чието рождение днес се навършват 71 години: „Не сме те забравили. Ти заслужаваш всичко, което правим и даже е недостатъчно“.

Наградата бе връчена на Магдалена Гигова от сина на Максим Минчев – Кристиян Минчев, и доц. Соня Алексиева, по чиято инициатива е учредено отличието от Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма. На събитието присъства и съпругата на дългогодишния ръководител на БТА и президент на ABUJET – Натали.

Това, че в тази зала в момента са толкова членове на неговата асоциация, е нашият символичен подарък за Максим, каза доц. Соня Алексиева. Твърдя, че тази награда има изключително бъдеще, посочи тя. Допълни още, че „все по-малко хора ще има с харизмата, с добротата, с усмивката на Максим Минчев“.

В рамките на събитието генералният секретар на ABUJET Пламен Старев разказа историята на асоциацията, като изброи някои от основателите и членовете ѝ през годините, сред които Валери Петров, Ивайла Вълкова, Ясен Антов, Максим Минчев и др.

„В лицето на Министерството на туризма вие ще имате един сигурен партньор за бъдещи проекти“, каза на присъстващите журналисти и писатели заместник-министърът на туризма Павлин Петров. „Без вас, искам да знаете, че България нямаше да бъде толкова предпочитана дестинация за милиони туристи, както от България, така и от чужбина“, посочи той.

В зала „Максим“ на БТА тази вечер беше представена последната книга на Минчев – издаденият посмъртно том „По пътищата на Африка“.