Мадрид Мадрид
Снимка: Joan BreboИзточник: в-к Сега

Мадрид затваря над 10 000 апартамента за туристи

Над 10 000 ваканционни апартамента, давани под наем на туристи в испанската столица Мадрид, ще бъдат затворени за наематели заради новоприета разпоредба от градската управа, съобщи в. El Pais, цитиран от в-к Сега.

Според нея отдаваните на туристи помещения в жилищни сгради в центъра на Мадрид трябва да имат отделни входове за временните наематели и за постоянно живеещите. Гостите и постоянните обитатели нямат право да използват един и същи вход, както и асансьор. На практика това означава, че 95% от тези апартаменти няма да могат да спазят новото изискване.

Опозицията в градския съвет на Мадрид обяви, че мярката ще има сериозни икономически и правни последствия върху целия туристически сектор. Очаква се разпоредбата да бъде атакувана в съда от засегнатите собственици на туристически апартаменти. От платформата Airbnb обясняват, че новите правила „не са много ясни“ и „не са справедливи“.

Хосе Мануел Калво, който е градски съветник в Мадрид по устойчивото развитие, обаче казва, че тези правила са необходими, тъй като „масовият туризъм не носи добавена стойност на градовете, а вместо това им нанася вреди“.