таверна в Гърция таверна в Гърция
Снимка: PixabayИзточник: БНР

Любомир Попйорданов: Българският турист избра гръцкото и турското море

Българският турист избра гръцкото и турското море пред родното след като две години ковид ограничаваше пътуванията му извън пределите на страната. В същото време чужденците, които са пристигнали у нас във вътрешността на страната са в пъти по-малко от очакваното.

Това анализира Любомир Попйорданов, който е председател на организацията на планинските водачи и беше съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на туризма за Радио Пловдив.

„За морето както знаем украинските и руските туристи ги няма. Има обаче други – от Полша, има завръщане на германските туристи. Важно е да отбелжим, че не само българският туризъм е пострадал от войната.

В планините и в селата е доста горещо като възможности за настаняване и те са добре посетени от българите. Има доста български граждани, които избират и специализирани турове, пътувания в чужбина, които са свързани с вино, с приключения, планини, в Алпите“, коментира Попйорданов.

По думите му инфлацията, която изяжда доходите българина, не е успяла да го лиши от почивка.

Като успех на правителството на Кирил Петков той посочи преосмислянето на концесиите на плажовете. Попйорданов подчерта, че предстои взимане на политическо решение дали трябва да се концесионират плажовете и каква част от тях трябва да се отдават под наем, както и каква част да си останат неохраняеми.

„В много държави няма спасители на плажа“, уточни експертът.

Той добави още, че кабинетът Петков не е успял да промени закона за туризма, който е с изключително остаряла концепция.

Цялото интервю на Паолина Комсалова с Любомир Попйорданов чуйте в звуковия файл: