Лувър туристи в Лувъра
Снимка: Thomas Ulrich, LoboStudioHamburgИзточник: БГНЕС

Лувърът е най-посещаваният музей в света

За пореден път Лувърът беше обявен за най-популярния музей в света, но това може би не е най-доброто за него, съобщава Си Ен Ен. Музеят в самото сърце на френската столица счупи през миналата година собственият си рекорд за посещаемост, като посрещна 10,2 млн. души.

Но препълненият с хора Лувър се оказа последната капка в чашата на търпението на персонала и серия от стачки заляха музея през седмицата. „Лувърът се задушава“, посочва в изявление профсъюзът на музейните работници.

„Посещаемостта се е увеличила с над 20% от 2009 г., но самият дворец не се е разраснал“,се допълва в комюникето. „Днешната ситуация е просто неуправляема“.

Музеят беше затворен в понеделник и отвори едва в сряда следобед – по-късно от първоначално обявеното, заради среща с афектирания персонал. Дълги опашки от посетители се извиха пред музея през седмицата и тези, без предварителна резервация, бяха отпращани.

Лувърът счупи собствения си рекорд по посещаемост през 2018 година, поставен за пръв път през 2012 г., след като отбеляза рязък спад на туристите през 2017 г., което беше отдадено на цялостния спад в туристическия сектор на Париж. Видеото на Бионсе и Джей Зи, заснето в двореца обаче изигра своята роля и отново възвърна популярността му.

Но докато броят на посетителите във френския музей расте, като цяло посещаемостта сред 20-те водещи културни институции в света за миналата година, остава слаба, но стабилна, показват данните на Индекса на музеите.

Националният музей на Китай заема престижното второ място в класацията за най-популярен музей в света с близо 8,6 млн. посетители за миналата година – почти 7% увеличение. В престижната тройка се нарежда и Музеят Метрополитън в Ню Йорк. Веднага след него са Музеите на Ватикана и Националният въздухоплавателен и космически музей във Вашингтон.