SunExpress самолет на SunExpress
Снимка: SunExpressИзточник: Deutsche Welle

Lufthansa затваря SunExpress, превозваща германски туристи до България

Lufthansa ще затвори германската чартърна дивизия на SunExpress, съвместно предприятие с Turkish Airlines, тъй като разширява мерките за намаляване на разходите на фона на намаляващото търсене, съобщава Deutsche Welle на 24 юни 2020 г.

SunExpress Deutschland, която превозва германски туристи до дестинации като Бургас и Варна, България, и още на 40 точки, ще затвори и ще съкрати 1200 работни места, се казва в съобщение от Lufthansa.

Lufthansa ще поеме седемте самолета Airbus A330, а 11 по-малки самолета Boeing 737 ще бъдат прехвърлени в турската дивизия на SunExpress, която ще продължи да лети под сертификата на отделен въздушен оператор.

Най-голямата европейска авиокомпания намалява собствения си флот с около 100 самолета на фона на прогнозите, че коронавирусната криза ще намали търсенето с години напред. Тя вече затвори нискотарифната си дивизия Germanwings и предупреди, че отслабващите операции могат да доведат до загуба на 22 000 работни места в цялата група. Lufthansa споделя собствеността върху SunExpress с Turkish Airlines.

Оцеляващата част от съвместното предприятие ще се съсредоточи върху ваканционни полети от Германия, Австрия и Швейцария до Турция, плюс турски вътрешни услуги, използвайки флот от около 60 самолета, включително прехвърлените Boeing 737.