Вилнюс, Литва Вилнюс, Литва
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Литва, Латвия, Естония и Полша въвеждат нови ограничения срещу руските граждани с шенгенски визи

Литва, Латвия, Естония и Полша съвместно въведоха от днес допълнителни ограничения за руските граждани, които искат да влязат на тяхна територия, предаде ДПА.

И четирите страни няма да разрешават на руски граждани с шенгенски визи за туризъм, бизнес, спорт или културни цели да преминават границите им.

Въпреки това ще се прилагат някои изключения, включително за руснаци, които вече пребивават в някоя от страните, и за политически дисиденти, както и по хуманитарни причини.

Четирите държави от Европейския съюз предприемат този ход в отговор на руското нахлуване в Украйна. По-рано всяка от тях самостоятелно въведе ограничения, по силата на които издаването на визи и разрешения за пребиваване на руснаци до голяма степен бе преустановено.

Въпреки че досега можеше да се влиза в някоя от останалите страни от Шенгенско пространство, като се преминава през някоя от четирите държави, сега това вече няма да бъде възможно. На всички руски граждани с шенгенски визи ще бъде отказвано влизане, независимо от това коя държава членка ги е издала.

Шенгенското пространство включва 22 държави членки на Европейския съюз, както и четири други европейски страни, припомня ДПА.

Досега в Литва не са били допуснати 11 руски граждани в първия ден, в който действат новите правила, става ясно от данни на литовските власти.

Министър-председателката на Естония Кая Калас призова и други страни да се присъединят към забраната.

„Трябва да използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да накараме Русия да спре тази война“, заяви в събота Калас.

Литовското правителство днес заяви, че обмисля също така да затвори границата си за граждани на съседен Беларус.