Евровизия 2018 лого на Евровизия 2018
Снимка: Евровизия 2018Източник: БТА

Лисабон се възползва от Евровизия, за да привлече повече туристи

Лисабон – домакин на международния песенен конкурс Евровизия 2018, се надява да привлече повече туристи, въпреки оплакванията на местното население, което вече е подложено на силен туристически натиск, предаде Франс прес.

Кметството на португалската столица очаква финалът на конкурса, който е на 12 май, да привлече допълнително 30 000 чуждестранни туристи.

От миналия уикенд безплатни концерти се провеждат всяка вечер в „Селцето Евровизия“, инсталирано на Търговския площад край брега на река Тежу, предава БТА.

Португалският обществен тв канал RTP, който организира конкурса тази година, помоли всеки от 43-та участници да се представи пред публиката с видео от 40 секунди, заснето на туристически обект в страната.

Тези „пощенски картички“ са за двата полуфинала и на финала, като по този начин ще привлекат очаквана публика от близо 200 милиона зрители.

Според британската онлайн туристическа агенция Travel Republic резервациите за Лисабон са скочили с 27 % в месеца, след победата на португалския певец Салвадор Собрал на финала миналата година в Киев. Именно тази победа даде на Португалия домакинството на конкурса през тази година.

Лисабон, който дълго време бе пренебрегван от посетителите, които предпочитаха морските курорти в южния регион Алгарви, привлича все повече туристи. Рецептата за това са относително ниските цени, рекламните кампании и силно разрастващият се пазар на круизните пътувания.

Броят на чуждестранните туристи наистина нарасна до 11 милиона през 2017-та спрямо 6 милиона през 2010-та според официалните статистики.

Но докато местното население се възползва от икономическия възход, на който туризмът е един от основните двигатели, то други се оплакват, че градът не прави достатъчно, за да смекчи неудобствата от една дейност, която подлага на трудно изпитание обществените услуги като събирането на отпадъци или обществения транспорт.