Будва, Черна гора Будва, Черна гора
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Липсата на работна ръка е основен проблем на туристическата индустрия в Черна гора

Липсата на работна ръка е основен проблем на туристическата индустрия, беше посочено на конференция, организирана от Черногорската туристическа асоциация (ЧТА), предаде черногорската агенция МИНА.

Председателят на ЧТА Жарко Радулович каза на пресконференция в хотел „Сплендид“, че ако приемането на работници от далечни страни не бъде одобрено, Черна гора няма да може да разчита на приходи от 1,3 милиарда евро тази година, и както той предупреди – ще бъде по-лошо от миналата година.

„Имаме десетина хотела, които отказаха значителен брой гости и по този начин застрашиха репутацията си, защото нямат работници, за да отворят хотелите си. Четири- и петзвездните хотели обмислят да се пререгистрират като мотели, за да улеснят работата си“, каза Радулович, цитиран черногорското радио и телевизия.

„Ако сезонът се провали тази година, ако туристите не са доволни от обслужването, това ще разнесе посланието: „Не ходете в Черна гора“ и догодина ще преживеем срив“, каза Радулович.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на туризма и хотелиерството на Търговската камара Ранко Йовович напомни, че те се опитват да решат проблема от години.

„Ние се застъпваме за въвеждането на постоянни сезонни работници и това максимално ще реши този проблем. Имаме нужда от постоянни сезонни работници“, каза Йовович.

Президентът на Асоциацията за кетъринг в Будва Александър Йованович обяви, че на ниво държава не е направено нищо, за да се предотврати това положение.

„Най-големият проблем тук е администрацията, за да се внася работна ръка от чужбина. Ще се радваме, ако можем да осигурим работна ръка тук. Рекламираме, но малко или никой не отговаря. Заплатите в туризма са по-високи от другите сфери. Заплатата на главен готвач е два пъти по-висока от тази на министър-председателя на Черна гора или министрите“, каза Йованович.