туристическо лого на България туристическо лого на България
Снимка: МТИзточник: БТА

Летният туризъм расте със 70% на база скромния ваканционен сезон 2020 г.

Броят на туристите расте със 70% на база скромния туристически сезон през 2020 г. Това показват данните на Министерството на туризма.

Летният туристически сезон протича значително по-благоприятно спрямо първоначалните очаквания, показва анализ на Министерството на туризма, получен в БТА на 14 септември 2021 г.

Общият брой на туристите в места за настаняване е близо 3,7 млн. по неокончателни данни от Единната система за туристическа информация за периода май – август 2021 г. От тях над 2,3 млн. са българи, а чуждестранните туристи са близо 1,4 млн.

Постигнатите резултати са несъпоставимо по-високи спрямо летен сезон 2020 г. За периода май до 22 август 2021 г. общият брой туристи нараства по най-скромни оценки с около 1,6 млн. или с над 70 на сто спрямо същия период на 2020 г, но се очаква забавяне на ръста във връзка със започващата четвърта вълна на COVID-19 в последната седмица на август. Ръстът на българските туристи по най-предпазливи оценки е с над 780 хил. или над 50 на сто. Чуждестранните туристи се увеличават поне с 820 хил. или над 2 пъти, пише в анализа.

За сравнение за периода май – август 2019 г. общият брой на туристите е бил на 4,3 млн. – над 1,7 млн. българи и над 2,6 млн. чуждестранни туристи, но са се отчитали само местата за настаняване с 10 и повече легла.

По неокончателни данни за периода от 1 май 2021 г. почти до края на август 2021 г., броят на румънските туристи в местата за настаняване вече е около 580 хил. и ръстът е поне два пъти, полските туристи са над 120 хил. и ръстът е над 90 на сто, немските туристи са над 105 хил., чешките – над 79 хил. с ръст над два пъти, украинските туристи са над 86 хил. и ръстът е над 2,5 пъти. В Министерството отчитат, че не се наблюдава възстановяване на туристопотока от Великобритания и Русия.

Според анализа факторите, които са повлияли в най-голяма степен за възстановяване на вътрешния туризъм са: Нарасналото желание да се пътува след дълги периоди на изолация, както и ограничените възможности за пътуване в чужбина поради пандемията; Възстановяване на доверието в безопасността на българските курорти; Сериозната подготовка, която проведе туристическия бранш за летен сезон 2021 г.; Големите намаления, предложени от някои хотели; Ниската заболеваемост от COVID през периода май – август 2021 г.

Като резултат вътрешният туризъм се е възстановил напълно от пандемията. Общият брой български туристи е над 2,3 млн. за периода май – август 2021 г. по данни на Националния статистически институт. В началото на лятото значителен дял от българите са избрали СПА туризъм, но с напредването на сезона този дял рязко спада за сметка на морския туризъм. Водещи дестинации за лятна почивка на българските туристи за периода от май почти до края на август 2021 г., без да се включва столицата, са община Несебър – с над 285 хил. български туристи, община Варна – над 176 хил. български туристи, община Приморско – над 135 хил. български туристи, община Созопол – над 114 хил. български туристи, община Велинград – над 106 хил. български туристи.

Към момента броят на планираните чартъри за летен сезон 2022 г. е малък, но от министерството казват, че това е нормално с оглед оставащите над осем месеца до началото на следващия летен сезон. Данни след октомври 2021 ще дадат възможност за по-пълна прогноза за предстоящия летен сезон 2022. Очакванията са водещите пазари да се запазят без съществена промяна – България, Румъния, Полша, Чехия, Украйна.

Основно предизвикателство за българския туризъм е да се възстанови туристопотока от Великобритания и Русия, Израел. Не се очаква равнищата от 2019 г. да бъдат достигнати преди 2024 година особено при организирания туризъм от чужбина. Важно е летен сезон 2022 г. да започне навреме и има очаквания напредването на процеса на ваксинация да се отрази положително на туризма през 2022-ра, пише още в анализа на Министерството на туризма.