Летище Варна през пролетта
Източник: БТА

Летище Варна очаква увеличение на пътниците с 24%

Ръст от 24% в броя на пътниците през тази година спрямо миналата очаква през тази година летището във Варна, съобщи днес изпълнителният му директор Димитър Костадинов, който заедно с кмета на града Иван Портних посрещна едномилионния пътник за 2023 г. на 26 юли. По думите на Костадинов прогнозите са, че до края на декември пасажерите ще достигнат около 1,8 милиона души. Спрямо най-силната за българския туризъм 2019 година показателите ще бъдат по-слаби с около 20%.

За пръв път в историята на летището през тази година нискотарифният трафик надхвърля 50 на сто от общия, допълни Костадинов. Той уточни, че чартърните програми са около 20 процента от трафика, докато в миналото са били около 70 на сто. За поредна година пътниците от Германия са най-много, очаква се до края на годината да достигнат около 600 000 души, каза още Костадинов. По думите му броят им ще бъде сравним с 2019 г. Директорът на аеропорта допълни, че има ръст и при пътниците от Полша и Австрия.

Костадинов съобщи още, че вече е започнало планирането на зимната програма на аеропорта, като засега потвърдените дестинации са 14, но има шанс да бъде постигнат трафикът от предния сезон, когато бяха 17. Летището продължава и с изпълнението на инвестиционната си програма.

Предстои реконструкция на три пътеки за рулиране, както и изграждане на фотоволтаична централа. Междувременно се реализират проекти за подновяване на техника и оборудване. Те са по-скромни и не са толкова видими за пътниците, но са важни за добрата работа на летището и качественото обслужване, обясни Костадинов.