летище Пловдив летище Пловдив
Източник: БТА

Летище Пловдив изпълнява по 18 полета седмично

Летище Пловдив изпълнява по 18 полета на седмица. Аеропортът започна новата 2023 година с редовните полети на авиокомпаниите „Райънеър“ (Ryanair) и „Уизеър“ (Wizzair) до и от Великобритания и Германия, но и с чартъри на „Джет2“ (Jet2) от Белфаст и на „Сънекспрес“ (SunExpress) и „Фрийбърд“ (Freebird) до Анталия. Това съобщи председателят на Съвета на директорите Дойчин Ангелов.

Туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до нивата на една от най-добрите години за туризма в България – 2019 г., което е причината за изпълнението на две нови чартърни програми, отбеляза Ангелов. По два полета седмично от Анталия и Измир до Пловдив се изпълняват от авиокомпанията „Сънекспрес“. Те ще продължат до началото на февруари. Другата програма от Белфаст, Северна Ирландия, предвижда по два полета седмично до 26 март.

В момента от летище Пловдив има общо 14 редовни полета всяка седмица до двете лондонски летища Лутън и Станстед, до Дортмунд и Меминген в Германия, както и до Дъблин, припомни Ангелов.

В периода от 1 април до 30 ноември 2022 г. на летище Пловдив са обслужени 149 192 пътници, което е почти два пъти повече в сравнение с цялата предковидна 2019 г. За постигането на тези резултати съществена роля има Фондът за развитие на летище Пловдив – Южната врата на България. Той бе създаден през 2010 г. от осем общини – Асеновград, Хисаря, Пловдив, Родопи, Чепеларе, Куклен, Калояново и Раковски. От ръководството на летището очакват присъединяването на общините Смолян, Пазарджик и Велинград. Водят се разговори и с общините Карлово, Стара Загора и Кърджали.