Тодоровден в с. Бачево Тодоровден 2018 в с. Бачево
Снимка: Община РазлогИзточник: Владимир Симеонов, kmeta.bg

Кушии и музика водят туристи в Бачево на Тодоровден 2019

Стотици туристи ще бъдат в разложкото село Бачево на Тодоровден – най-големият празник на местните хора. Защото в населеното място почти няма дом, в който да не се грижат поне за един кон. Никак не е случайно, че това животно е основната фигура в герба на селището.

Вече всички места в къщите за гости не само тук, но и в съседните населени места са резервирани за 16 март 2019 г., когато е събитието. Тук този ден се чества по уникален начин. С всяка изминала година броят на гостите се увеличава. Празничният ден ще започне със света литургия в храма „Свети Димитър” в 08,00 часа. Два часа по-късно на централния площад е тържественото откриване на празника. След това ще се отслужи от свещеници литургия за здраве и берекет. Ездачите ще подредят там своите четириноги.

Младите снахи ще се поклонят на своите свекърви, ще бъдат осветени питки хляб във формите на кон и подкова. Животните ще се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Ще се играят Невестино и Свекървино хоро. Най-личната невеста ще намаже с червено яйце бузите на ездачите, за да са здрави и силни. Традиционните кушии и надтегляне с коне стартира в 11.00 часа в местността Власовица.

Награждавенота на победителите ще е в 15 часа, а празничният концерт в центъра на селото започва в 16,00 часа. На сцената ще се качат самодейците от местното Народно читалище „Самообразование 1928”. Специален гост е народният певец Никола Тодоров, който ще пее за доброто настроение на жители и гости на Бачево.