двустранен бизнес форум

Краткосрочните пътувания привличат румънските туристи

България трябва да отговори на тенденциите, за да продължи в посока на ръст в чуждестранните посещения и пътуванията в страната. Това каза заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева по време на откриването на двустранен бизнес форум на тема „Дълга ваканция или кратки пътувания – добре дошли в България през цялата година“ в Букурещ, Румъния.

Събитието се организира от Министерството на туризма със съдействието на Посолството на България в Румъния и Почетното консулство на страната ни в Плоещ.

Румънските туристи освен на море, вече идват на ски у нас, както и на краткосрочни пътувания за уикенди и празници във вътрешността на страната, отбеляза Ирена Георгиева. Те ползват алтернативни форми на туризъм – балнео, СПА и културно-исторически обекти.

По време на събитието се дискутира задълбочаването на двустранните отношения и сътрудничеството в туризма. Също така използването на всички възможности, които предлага Дунавската стратегия.

В рамките на форума стана ясно, че през 2016 г. посещенията на румънски туристи в България са близо 1,1 млн. като се отчита ръст от 11,2% спрямо предходната година. Българите също пътуват до Румъния, като техният брой е бил 423 396 през миналата година, което е ръст от 27,2% спрямо 2015 г.