Анталия, Турция Анталия, Турция
Източник: БГНЕС

Коронавирусът ще промени туристическия бранш на Турция

Министърът на културата и туризма Мехмет Ерсой отправи още на 11 март 2020 г. препоръка към хотелиерите да отложат началото на туристическия сезон от края на март за края на април. Този съвет беше обявен като една от мерките за противодействие на разпространението на коронавируса. В началото на април, обаче, Ерсой вече не изключваше началото на тазгодишния туристически сезон да бъде отложено за края на май.

Представителите на туристическия бранш приемат изявленията на министъра единствено като препоръка.

Според Неджип Боз от Федерацията на хотелиерите в Турция, сезонните хотели в Анталия отварят през март, за да успеят да се подготвят за сезона, но сега клиентите там са малко. Най-натоварените по брой туристи са месеците от май до октомври, поради което не се очакват съществени промени в приема на туристи, подчерта той.

Ако началото на туристическия сезон бъде отложено за май, това ще позволи по-равномерен контрол върху болестта, смята Боз. Необходимо е да бъдат създадени такива условия, че желаещите да посетят Турция туристи да се чувстват в безопасност не само в самолета, но и по време на почивката си.

В момента е трудно да се прогнозира, кога ще бъде началото на туристическия сезон, но експертите прогнозират, че туристическия сектор го очакват кардинални промени след епидемията от коронавирус. В хотелите вече няма да има маси с по 15 места – ще останат само такива за 6 човека. На плажа ще бъдат спазвани правила за социално дистанциране, а всичко това ще доведе и до ръст на цените, смята секретарят на Асоциацията на туроператорите Джем Полатоглу.