плажът в Дюни плажът в Дюни
Снимка: Дюни АДИзточник: БНР

Константин Занков с гледната точка на туризма към възможните Covid мерки

Българският, а и световният туризъм все още не се е възстановил от ограничителните мерки, наложени при предишните Covid вълни. Изключенията като Гърция са малко.

Това каза за БНР Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма на 4 август 2022 г.

„Някои хотелиерски предприятия очакват да достигнат до 80% от нивата си през 2019 година. В момента виждаме, че във високия сезон е пълно – от средата на юли до средата на август наистина не може да намерите място по Черноморието в добрите хотели. Проблемът е, че сезонът стартира късно и определено този модел – „ден година храни“ – не работи и няма как да работи ефективно“.

Има места за настаняване, които не са отворили въобще след затварянето заради Covid, коментира той. Според Занков, опазването от коронавируса трябва да бъде „и в хората, а не само в държавата“, а отговорността- лична:

„Видяхме пандемията и тя продължава, но въпросът е, че трябва да се позволи на бизнеса да съществува и да работи. Не трябва да има създаване на стрес и излишно напрежение сред хората, защото работещите в сектор Туризъм не са малко“.

Според него клиентите са най-добрият регулатор на условията в заведенията и хотелите: „Ако вие отидете на място което е мръсно, немърливо, недезинфекцирано, съответно вие ще оставите лоши отзиви в Google, в review сайтовете и те ще достигнат до повече и повече хора. Според мен бизнесът отговорно, част от него, спазва тези политики“.

Чуйте цялото интервю на Веселина Миланова с Константин Занков: