харта представители на 14 организации, подписали Харта за българския туризъм 2020
Снимка: БТАИзточник: ТВ Европа

Константин Занков: Обединение на бранша трябваше да се случи преди доста време

14 организации в туризма подписаха Харта за българския туризъм 2020.

Общи стандарти за хигиена и обслужване както на български, така и на чужди туристи и подкрепа на родните производители от различни сфери, свързани с туризма. Това е основата цел на подписаната от браншови организации в сферата на туризма, университети и производители Хартата на българския туризъм. Това каза за ТВ Европа Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма на 12 юни 2020 г.

Константин Занков – Институт за анализи и оценки в туризма: „Това е едно обединение на бранша, което трябваше да се случи дори преди доста време, просто в момента имаме една голяма мотивация това да се случи, за да имаме ясна визия за образование, кадри, професионална подготовка, планиране, качество на продукт – едно обединение на бранша“.

В началото на най-трудния сезон за бранша до момента предварителните прогнози сочат със 70% по-малко туристи и приходи. Голяма част от хотелите по морето отлагат отварянето си до началото на сезона на 1 юли, но не са изключени и фалити, обясни още Занков.

Константин Занков – Институт за анализи и оценки в туризма: „В съседна Гърция вече има доста фалити – говорим за над 120-130 хотела, обявили официално фалит. От България за момента нямаме такава информация, но не е изключено и да се стигне постепенно до такива неща. Със сигурност са стотици хотелите, които не знаят дали ще отворят, но правилната стъпка според мен е именно да се отвори“.

Вече е сигурно, че основните групи туристи това лято ще са от България и съседните страни. Въпреки всички проблеми има резервации както за хотели по морето, така и за планинските курорти, обясни още Константин Занков.