Йерусалим, Израел Йерусалим, Израел
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Конфликтът в Близкия изток засегна сериозно туризма в Израел и Западния бряг

В началото на месец октомври площадите и улиците около църквата „Рождество Христово“ във Витлеем бяха пълни с туристи. След атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври обаче те пустеят.

„Бизнесът е в застой от началото на войната“, казва Еса Абу Дауд, който работи като туристически гид в града. „Пътищата са затворени, никой не може да дойде“.

„Разчитаме на туризма, за да живеем. Имаше КОВИД криза, все още не сме се възстановили от нея. Туристите бавно започнаха да се завръщат, а сега всичко отново спря“, казва Хадер Хусеин, който продава сувенири във Витлеем.

Хотелите в Израел и палестинските територии – Газа и Западния бряг, са се изпразнили и най-малко шест компании са прекратили изцяло туровете до топ дестинации като Тел Авив и Ерусалим. Два тур оператора са отменили всички пътувания до края на годината.

Круизните кораби пък избягват израелските пристанища, а големите авиокомпании спряха полетите си до и от Израел за неопределено време.

„Интерконтинентъл“ (InterContinental Hotels) съобщава, че два от хотелите на групата – „Сикс сенсис шахарут“ и „Индиго Тел Авив – дайъмънд дистрикт“, са временно затворени. Много резервации бяха отменени, а много туристи ги преместиха за края на годината, посочват от „Интерконтинентъл“.

Една от водещите израелски хотелски групи – „Изротел“ (Isrotel), е на прага да затвори някои от хотелите си, тъй като повечето резервации са отменени, посочва неин говорител.

Оттеглянето на чуждите туристи е сериозен удар за Израел, тъй като секторът генерира около 2,8 на сто от БВП на страната и дава работа на 3,5 на сто от трудовата сила.

През първите девет месеца на годината Израел е бил посетен от три милиона туристи, което е близо до предпандемичните нива, сочат официални данни. Около 800 000 от тях са били американци.

Ден след атаката израелското министерство на туризма съобщи, че пътуванията трябва да бъдат избягвани, а туристите трябва да стоят по хотелите или круизните кораби.

В сряда обаче на туристите беше разрешено да се движат из страната при необхомост. През миналата седмица в Израел се намираха около 90 000 туристи.

Президентът на Асоциацията на арабските хотели Елиас ал-Арджа посочва, че повечето хотели на Западния бряг през миналата седмица са помагали на туристите да напуснат страната. В момента 90 на сто от тях са празни.

При липсата на перспектива за приключване на конфликта, не е ясно кога туристите ще започнат да се завръщат, посочват туроператори.