министър Ангелкова, г-н Гайслер и г-н Шлий министър Ангелкова, г-н Гайслер и г-н Шлий
Източник и снимка: Министерство на туризма

Конференция „Eвропейски стандарти за туризма в България“

Министърът на туризма Николина Ангелкова присъства на конференцията „Eвропейски стандарти за туризма в България“, организирана от Министерството на туризма и фондация „Конрад Аденауер“ във Варна на 28 юни 2018 г.

Сред официалните гости на форума са също Kлаус Шлий, председател на Ландтага на Шлезвиг-Холщайн, Tорстен Гайслер, ръководител на фондация „Конрад Аденауер“ за България и областният управител на Варна Стоян Пасев.

Министърът подчерта, че българският туристически продукт е много разнообразен. Страната разполага с голям потенциал по отношение не само на морския и зимния туризъм, но също на балнео- и СПА услугите и културно-историческите маршрути. Разработихме различни тематични дестинации, които стимулират дейността на туроператорите и разширяват активните сезони. За първите пет месеца на 2018 е реализиран над 11% ръст на чуждите туристи, като ръстът на германските е 18,5% спрямо същия период на 2017 г., съобщи министър Ангелкова.

Тя коментира още, че съвместно с бранша и с подкрепата на правителството министерството е предприело редица законодателни инициативи за облекчаване на административната тежест, за развитие на инфраструктурата, за по-добра подготовка на кадрите и др. Секторът е издигнат в национален приоритет и само за миналата година заетите в него и свързаните икономически дейности са били близо 336 хил. Министерството подготвя и създаването на Център за квалификация и преквалификация към ведомството, за да насърчи качеството на туристическия продукт, каза още министър Ангелкова. Тя изтъкна ролята на България за сътрудничеството в рамките на Дунавската стратегия, по която предстои годишен форум в София.

Kлаус Шлий, който за първи път посещава страната ни, сподели изключително положителните си впечатления от България и я поздрави за професионализма в провеждане на председателството на Съвета на ЕС. Той заяви, че кооперирането с България ще продължи и ще се задълбочава, като на форума във Варна ще бъдат обсъдени много нови възможности за приобщаване към евростандартите в туризма. Ние всички виждаме колко положителни сигнали идват от страната ви за общото европейско бъдеще, категоричен бе той.

Tорстен Гайслер също поздрави България за успешното европредседателство и подчерта, че тя има европейски дух и голям потенциал да изгражда концепции за дълготрайното и устойчиво развитие на Европа. В този аспект туризмът в България дава много добри примери с двуцифрени стойности на растеж и положителен имидж не само като морска дестинация. В страната ви може да се пребивава по всяко време на годината. Малко са държавите в Европа, които имат толкова отворени врати към германците и ви благодаря за това. Те се чувстват удобно и се връщат отново тук, обобщи ръководителят на фондация „Конрад Аденауер“ за България.

Планираме съвместни проекти за задълбочаване на сътрудничеството в образованието в туризма. Предстои работно посещение в провинция Шлезвиг-Холщайн с цел обмяна на опит. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова след конференцията.

“Сътрудничество между България и Германия е базирано на добро приятелство. На форума коментирахме варианти за повече общи инициативи, както и възможността за засилване на рекламата на българските балнео и СПА туристически продукти, които също представляват интерес за посетителите от Германия. Страната е на трето място за входящ туризъм у нас през миналата година и е на първа позиция за посещения през лятото в последните 2 години. За две години имаме ръст на германските туристи от 47%, а тази година очакваме също увеличение на посещенията и Германия да запази водещото си място”, каза министър Ангелкова. Тя уточни, че с нарастването от този сезон очакваме общият ръст на германски туристи за последните 3 години да е над 50%. Министърът благодари на г-н Tорстен Гайслер за помощта в организацията на събитието.

Г-н Гайслер коментира, че данните за германските туристи в България наистина са впечатляващи, но и потенциалът не е изчерпан. Той уточни, че много от сънародниците му свързват почивката в България с море, а малко знаят, че има възможност и за зимни спортове. Нашата задача ще е да разпространяваме в Германия информацията, че тук може не само се почива, но има възможности за балнео и СПА, конферентен и винен туризъм.

Има решение един клас от 25 ученика да специализират професионално обучение в областта на хотелиерството и ресторантьорството в рамките на 3 години. Предстои детайлно да се обсъди начина на подбор, обясни г-н Гайслер и припомни, че в Германия има много добре развита дуална система на обучение, като учениците прекарват 3 дни седмично в предприятия.

Считаме, че нашата провинция може да помогне много при създаване на съвместни проекти за развитие на българския туризъм, заяви Kлаус Шлий, председател на Ландтага на Шлезвиг-Холщайн. И от своя страна благодари на министър Ангелкова и г-н Гайслер за организацията на форума.