КБТБ
Източник и снимка: КБТБ

Конфедерацията на българския туристически бизнес настоява за работещи ограничителни мерки със здравен и икономически ефект

Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) изразява в отворено писмо до премиера Кирил Петков и Министерския съвет своето сериозно притеснение от поредните мерки за борба с COVID-19, които, според организацията, отново удрят основно туризма и бранша на заведенията.

Членове на КБТБ са: Българската туристическа камара, Българският туристически съюз, Българското конгресно бюро, Националният борд по туризъм, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Сдружението на заведенията в България, Българската асоциация на заведенията.

Текстът на писмото от 27 януари 2022 г., което е подписано от ротационните съпредседатели на КБТБ Теодора Жилкова и Ричард Алибегов, гласи:

„Конфедерацията на българския туристически бизнес изразява своето сериозно притеснени по отношение на поредните мерки за борба с COVID-19, които отново удрят основно туризма и бранша на заведенията.

От днес в София, а и в други по-малки градове, са в сила ограничения на работното време до 22 часа и на капацитета до 50%. Това на практика затваря нощните заведения и ограничава работата на всички останали.

В същото време този сектор не може да се възползва от прокламираните мерки за подкрепа, тъй като от една страна не е официално затворен със заповед, а от друга заложените критерии са неизпълними.

Българският туризъм премина през изключително тежки близо 3 години, през които се случиха и множество фалити и много хора загубиха препитанието си. Заради постоянната несигурност браншът стана изключително неатрактивен и се наблюдава отлив на над 35% от заетите във все още работещите заведения.

Обръщаме се към вас с апел да преосмислите отношението си към българския туризъм, който е сериозна част от българската икономика.

Мерките със затваряне само на заведения очевидно не работят. Освен това, след въвеждането на „зеления сертификат“, там са ваксинирани над 80% от служителите. И не е редно да наказвате първо тези, които спазват правилата. До днес работехме 100% със зелен сертификат (ваксинирани, преболедували и с бърз антигени тест) за персонал и посетители. Това бяха условията и те бяха спазени.

Чуйте гласа на бизнеса и съвместно с него разработете работещи мерки, които да имат както здравен, така и икономически ефект.

Защото това, което се случва в момента очевидно не ограничава разпространението на болестта, но обрича предприемачите на фалит и оставя техните служители без работа.“