турист с маска
Снимка: pasja1000Източник: Профит

Колко сериозно удари европейския туризъм коронавирусът?

Ежедневната тълпа от почитатели, които искат да зърнат Мона Лиза в Лувъра е намаляла.

Дългата опашка за влизане в базиликата Свети Петър в Рим я няма.

Разпространението на коронавируса в Европа плаши туристите на прага на началото на активния сезон.

Хиляди хора са отменили пътуванията си, след като болестта започна да се разпространява в Италия миналия месец, което намали приходите на хотели, ресторанти, нощни клубове и организаторите на събития на континента.

Тези бизнеси са икономическата жизнена сила на много региони от Европа, скупчени около известните й културни забележителности. Разпространението на болестта струва на туристическата индустрия по 1 млрд. евро на месец, заяви Тиери Бретон, комисар за вътрешния пазар, цитиран от WSJ.

“Положението става все по-лошо. Отменените резервации се трупат,” казва Франк Труе, говорител на Организацията на френските независими хотелиери и ресторантьори. Една трета от членовете й отчитат спад на приходите през февруари, в сравнение с преди година, когато индустрията вече изпитваше затруднения заради протестите на жълтите жилетки във Франция.

В Париж някои кафенета и нощни клубове отчитат 40% спад в продажбите, според него.

Властите по цял свят предупреждават да не се пътува до Северна Италия, където е най-голямото огнище на заразата в Европа. Това предупреждение обаче има ефект и отвъд водните канали на Венеция.

“Пораженията, които нанася всичко това, имат потенциала да станат много по-големи, в сравнение с реалната заплаха, която вирусът представлява,” казва Том Дженкинс, главен изпълнителен директор на ETOA, която представлява европейските туроператори.

Избухването на вируса идва в особено неподходящ момент за индустрията – началото на периода, в който хората резервират почивките си за пролетта и лятото. Тук се включват и тези, които посещават Ватикана за Великден, както и туристите от САЩ и Азия, които идват на континента през лятната си почивка.

Резервациите на полети в Европа през последната седмица на февруари, когато избухна заразата в Италия, падат със 79%, в сравнение със същия период година по-рано, според ForwardKeys, която води статистика за въздушния трафик. В Италия отменените резервации надхвърлят новите за същия период.

Лувърът отвори отново в сряда, след като беше затворен за няколко дни, тъй като служителите отказаха да работят. Те бяха изплашени от решението на френското правителство да забрани събиранията на над 5 000 души на закрито с цел ограничаване на разпространението на заразата.

Музеят, който е най-посещаваният в света, обикновено приема по над 26 000 души на ден.

След като получиха дезинфектант за ръце от ръководството, служителите се завърнаха на работа, гледайки как малки групи от туристи обикалят музея. Секцията с творби на холандски автори остава попупразна. Скулптурите на Микеланджело не са заобиколени от хора, както обикновено.

В залата, където е изложена Мона Лиза, има достатъчно място, за да може човек да се наслади на шедьовъра на Леонардо да Винчи и на други картини от италианския Ренесанс.

“Обикновено хората са толкова много, че човек не може да види картините,” казва Луис Филипе Де-Соуза, служител на Лувъра.

Ватиканът отчита рязък спад в броя на посетителите на Ватиканските музеи, които обикновено носят 40 млн. евро печалба годишно и са ключов източник на доходи за църквата. От Ватикана отказаха да коментират публикацията на италиански вестник, в която се твърди, че музеите отчитат 60% спад в броя на посетителите.

Организаторите на Международното туристическо изложение ITB Берлин обявиха миналата седмица, че са отменили събитието заради коронавируса. Германските здравни власти се опасяваха, че събитието, което привлича десетки хиляди хора от цял свят, би могло да доведе до скок в броя на заразените в страната.

Отмяната доведе до недоволство, че самата туристическа индустрия подхранва глобалната паника около вируса.

“Това изпраща ужасeн сигнал,” според Дженкинс от ETOA.