Коледна украса Коледна украса
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: Bulgaria On Air

Колко пари харчи българинът за Коледен туризъм?

Председателят на Контролния съвет на сдружение Национален борд по туризъм доц. Румен Драганов и зам.-предстаделят на Управителния съвет на сдружението Поли Карастоянова дадоха своите анализ и прогнози как и колко харчи българинът по Коледните празници студиото на „България сутрин“ на телевизия Bulgaria On Air на 30 ноември 2017 г.

„В най-добрия случай резервациите се правят година по-рано. Едва 4-5% от българите обаче правят подобни предварителни записвания. А останалите, които все пак искат да празнуват в по-висок клас хотели в родните ни курорти, е хубаво до края на месец октомври да са резервирали своите места, защото след това шансовете им да намерят нещо свобоно са минимални“, посочи доц. Драганов.

Той допълни още, че в българинът тази година си е отделил средно около 285 лв. за почивка в България, а тези които са избрали чужбина – около 495 лв. за двудневен пакет.

„Независимо от по-дългата ваканция около празниците, българите свикнаха да правят по-къси почивки. А 2017 от своя страна беше поредната успешна година за страната ни. Отбелязахме много висок ръст на туризма благодарение на нискотарифните авиокомпании“, коментира Румен Драганов.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова бе категорична, че мястото, където ще прекараме празниците няма никакво значение, важно е преживяването.

„Важно е какво предлага самият хотел или туристически комплекс, но на първо място разбира се е с кого ще бъде споделена тази почивка. Празниците имат смисъл само, ако са споделени с хората, които обичаш“, каза още Полина Карастоянова.