министърът на туризма Николина Ангелкова министърът на туризма Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: Нова телевизия

Кой и защо поиска оставката на министър Ангелкова?

250 млн. лева ще бъдат загубите за родните туроператори от началото до края на обявения срок на извънредното положение, сочат разчетите на бранша.

Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и Асоциацията на българските туроператори (АБТТА) в отворено писмо поискаха радикална промяна в управлението на туризма у нас. В условията на бепрецедентна криза, министерството на туризма не осигури среда за оцеляване на българския туризъм, пише още в текста, изпратен и до премиера Борисов.

“С предприетите към момента „псевдо” мерки, а именно отлагане на възстановяване на платените суми от клиентите с един месец след изтичане на извънредното положение – не става. Към момента сме изчерпали всички останали комуникационни подходи, затова искаме оставката на министър Ангелкова”, казва Даниела Стоева – председател на АБТТА, цитирана от Нова телевизия.

„Ако има диалог и този диалог бива чут, тогава може би ще има светлина в тунела, но в момента дори не виждаме тунела, защото няма никакъв диалог. Един министър трябва да удари по масата и да каже – „Хора, ние ще ви изкараме от това положение, да видим какви мерки ще предприемем, да действаме последователно да помогнем на всеки един”, казва Одисей Спасов – член на УС на БАТА.

От двете туристически асоциации смятат, че без спешна кадрова промяна в позицията на министъра на туризма, не може да се очаква благоприятен изход от кризата с минимизиране на негативния ефект. Спасителният пояс или глътката въздух за сектора, според бранша минава през по – дълъг срок за възстановяване на предплатените сумите на клиентите

Общият брой на засегнатите клиенти от отменени туристически пакети до този момент е над 200 000 души.

Туристическият бранш чака и изпълнание на обещанието – да се отправят позитивни послания към обществото за подкрепа и от негова страна – за спасяване на един от секторите с най- голям дял в българската икономика.