Созопол Созопол
Снимка: PixabayИзточник: Kmeta.bg

Кметът на Созопол: Войната ще спре изцяло руските туристи, надяваме се на българи

Войната в Украйна ще попречи за пристигането на повече туристи по нашето Черноморие, дори смятам че напълно ще спре пристигането на рускоговорящи туристи, но искрено се надявам да не попречи на българските. Това заяви пред Kmeta.bg кметът на община Созопол, коментирайки предстоящия летен сезон и очакванията му за него.

“Сезонът ще бъде труден с оглед на това, че ще липсват рускоговоящите туристи, които са традиционни летовници в Созопол. Не говоря само за руснаците, а и украинци, молдовци, беларуси. В съчетание с държавната политика на Турция и Гърция, които предлагат атрактивни туристически пакети, една голяма част от българите, които през изминалата година предпочетоха родното Черноморие, тази година ще прекарат своите ваканции в съседните страни”, смята кметът.

Все пак Тихомир Янакиев изрази надежда Созопол да успее да запази това, което е било миналата година – българския пазар.

“Знам, че на повечето българи им е трудно, за съжаление няма как да се изолираме от всичко, което се случва. Навсякъде цените се повишиха, във всяко едно отношение, и при нас не е изключение, но пък съумяваме да работим за повишаване качеството на предлаганите от нас услуги, което да компенсира увеличените цени, било в нощувки, било в паркиране и т.н.”, посочи той.

Относно готовността за посрещане на туристи, управникът каза, че хотелите в Созопол са готови да посрещат туристи, като много малка част от тях няма да отговорят. За сравнение с миналата година, през тази определено ще има повече действащи места за настаняване, допълни той.

Заради скъпия ток, обаче, има места за настаняване, които ще отворят по-късно и ще използват само сърцевината на сезона, без да се възползват от периферията му.