Тихомир Янакиев, кмет на Созопол Тихомир Янакиев, кмет на Созопол
Снимка: Община СозополИзточник: БНР

Кметът на Созопол: В пика на сезона сме

В пика на туристическия сезон сме. Легловата база в Созопол е почти на 100% пълна, обяви пред БНР-Бургас кметът на курорта Тихомир Янакиев.

След необичайно силния сезон на 2021 заради затворените граници и нашествието на българи в Созопол, сега в курорта се чува и чужда реч.

Градоначалникът съобщи: „Произходът на туристите е различен, не са само българи. Има и румънци, поляци, германци, даже много често виждаме и азиатски туристи. Приходите от туристически данък също са добри-все още са под 200 000 лева за май и юни, но са повече, отколкото тези през миналата година. Очакваме и постъпленията за юли до 10 август.“

Янакиев посочи, че местните, които дават къщи за гости, са предимно възрастни хора и се затрудняват да ползват Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/, а това ги вкарва в сивия сектор. Според кмета на курортния град за отдаващите до 5 стаи би трябвало да има облекчена регистрация и таксуване.

Наясно сме, че има още върху какво да работим, както по осигуряването на повече места за паркиране, така и по чистотата на града със стартиралото подземно сметосъбиране, добави още кметът на Созопол. Той е категоричен, че въпросът с цените по българското Черноморие е преекспониран:

„Има хора, които ядат банички рогчета за по 2 лева, има и такива, които вечерят със стекове за по 100 лева-всеки първо преценя според джоба си! В Созопол има места за всеки.“

Повече чуйте в звуковия файл: