Иван Тотев и посланик Китай китайският посланик Н. Пр. Джан Хайджоу и кметът на Пловдив Иван Тотев
Източник и снимка: община Пловдив

Кметът на Пловдив Иван Тотев се срещна с посланика на Китай у нас Н. Пр. Джан Хайджоу

„Пловдив е един от най-динамичните и с бързоразвиваща се икономика български градове, с което е още по-привлекателен за китайски инвестиции. С радост виждам, че двустранното сътрудничество се развива и ще продължи да се развива през следващите години“, с тези думи посланикът на КНР Н. Пр. Джан Хайджоу приветства кмета на Пловдив инж. Иван Тотев по време на проведената на 26 февруари 2018 г. работна среща в Общината.

Посланик Хайджоу сподели, че първият път, когато е бил Пловдив, е било през далечната 1996 година и оттогава градът ни е оставил трайно впечатление – с разнообразната си архитектура, със специфичните еркери на сградите, издадени напред. Изкачването му и на Небет тепе също е оставило в него добър и приятен спомен отпреди няколко години.

Кметът Иван Тотев посочи, че от миналата година се правят археологически разкопки на това емблематично място, като тук освен възстановяване се работи и по социализиране на зоната. Той не пропусна да спомене за проекта „Мозайките на Пловдив“, с който България кандидатства за вписване в Списъка на световното културно-историческо наследство и последните прочувания, които се правят на Голямата епископска базилика.

По време на разговорите беше засегната темата с побратимените на Пловдив китайски градове – Шънджън и Луоян и бъдещето двустранно сътрудничество.

Негово превъзходителство посланик Джан Хайджоу заяви готовност за още по-голямо взаимодействие в сферата на културата и икономиката. Той подчерта, че стокообменът между България и Китай през последните години е с 30% ръст, особено вносът на Китай от България.

От разговорите стана ясно, че през ноември предстои в Шанхай да бъде проведено мащабно изложение на стоки, внесени от чужбина, като в момента участие са заявили повече от 200 международни организации от над 100 държави, сред които и България.