Георги Икономов кметът на Община Банско Георги Икономов
Снимка: община БанскоИзточник: Фокус

Кметът Георги Икономов: Банско става все по-привлекателен за туристи и от утвърдени планински страни като Австрия, Италия, Швейцария

На 15 декември предстои официалното откриване на зимния сезон в Банско. Как ще се случи това и каква е готовността, а и очакванията на общината за сезона? Повече научаваме от кмета на Банско Георги Икономов в интервю за радио „Фокус“ на 4 декември 2018 г.

Водещ: Г-н Икономов, анонсирахме предстоящото откриване, разкажете ни каква е официалната програма, предвидена за тогава?
Георги Икономов: Официалното откриване, както казахте и вие, е на 15 декември. Надявам се дотогава да е навалял хубав сняг. Самото откриване вече няколко години се провежда в две части. Първата – по-неофициална и по-веселата част – ще се проведе в ски зоната. Програмата започва от сутринта с песни, танци и забавни игри. Има състезания със звездите пак тази година, „Открий съкровището“, където голямата награда е автомобил. И разбира се всеки, който е дошъл и ако има условия, може да кара ски през целия ден. След това самото парти се пренася на централния площад в Банско, където ще се готвят вкусни ястия, ще се пее, ще се танцува. Ще има официално откриване и разбира се заря – това е нещото, без което не минава което и да е откриване.

Водещ: Започна вече и поетапното откриване на ски пистите. Добър климат – това ли е единствената предпоставка, за да бъдат отворени всички може би до датата 15-и?
Георги Икономов: Да. Добри метеорологични условия. По-скоро трябва да е студено, за да може да се прави изкуствен сняг. И ако навали и естествен сняг, разбира се това ще бъде най-добре за всички. Засега за съжаление поне не се очертава подобно нещо, но в крайна сметка то – времето – се променя бързо, така че ще чакаме и ще се надяваме.

Водещ: Банско е доказала се отдавна целогодишна дестинация за туризъм. Имате ли по-различни очаквания за настоящия сезон в сравнение с предходния и може би основания да се надявате на един още по-силен такъв?
Георги Икономов: Да. Всички се надяваме на по-силен сезон. Но какво означава „по-силен сезон“? Аз от доста време казвам, че не са ни нужни повече туристи. Нужни са ни по-качествени туристи. В крайна сметка и тази години ние посрещаме без втора кабина, без разширена ски зона. Бих предпочел да не се увеличават повече туристите като бройка. Да останат същите или даже, ако трябва, може да са и по-малко, но да бъдат по-качествени туристи, по-богати туристи – такива, които ще оставят повече пари в Банско – и в магазините, и в ресторантите. Не да са в някой хотел, в някой евтин all inclusive, от който не си подават носа. Това не носи на града ни никакви ползи.

Водещ: Традиционно кои чуждестранни посетители най-често предпочитат Банско като дестинация?
Георги Икономов: Чужденците са около 35% през зимата, през лятото много повече. Българите традиционно са най-много, разбира се, следвани от англичани, руснаци, израелци, македонци, сърби, гърци, румънци. Това са най-типичните представители на нациите при нас. И турците, които обаче намаляха в последните години. И понеже попитахте дали очакваме увеличение на посещаемостта, да, когато е добър политическият климат в целия Балкански полуостров, когато е спокойно в нашите съседни държави, тогава веднага се усеща един прилив на туристи. Но когато нещо се разклати, някъде има проблеми, веднага от тези държави секва потокът на туристите. Това са неща, които не зависят от нас и ние не можем да ги предвидим в крайна сметка. Така че всичко е относително. Но истината е, че и ние, и туристическия бранш просто трябва да започваме да се прицелваме в друг вид туристи.

Водещ: Предстои стартът на официалния сезон. Началото на годината обаче обещава да бъде интересен с още събития. Февруари ви предстои поредно домакинство на Световната купа за ски. Можем ли да разкажем малко повече за него?
Георги Икономов: В края на февруари Банско ще бъде домакин за пореден път на кръг от Световната купа за ски алпийки дисциплини, този път за мъже. За мъже не сме имали отдавна. Ако си спомняте, последните две години имахме Световна купа по сноуборд, но ските са разбира се най-високото ниво. Нещо, което също е много интересно и трябва да се знае, е, че ще имаме три дни стартове, само още два курорта имат такива тази година. Ние също и в Банско ще сме така, което пък пак говори за това как ни оценява Световната федерация по ски. Ще имаме в петък, събота и неделя много интересни дисциплини като в една от тях трябва да се реши и кой ще е носителят на Малкия кристален глобус. Така че наистина ни очаква много интересна зима. Най-вече с този кръг от Световната купа. Догодина имаме Световна купа за жени. След това, през 2021 – пак Световна за мъже, като тогава ще има и Световно първенство за младежи до 21 години, което пък ще даде вече, ако се представим на ниво, една много добра изходна позиция за Световно първенство или пък за финали на Световната купа вече на големите скиори. Така че много интересна зима, с много адреналин, защото няма такова изживяване просто да гледаш всичките тези звезди, които обикновено познаваме само от телевизията, тук в Банско.
Водещ: Адреналин за зрителите, огромна отговорност обаче за вас като домакини на подобни събития.
Георги Икономов: Така е. Но неслучайно казах, че вече за поредна година ще имаме такива стартове. Отиграно е вече всичко. Организационният комитет се събира вече три пъти. Тоест нещата вече са почти ясни. Скоро си говорих с Българската федерация по ски. Обаче огромен е интересът от чуждестранни делегации, от чуждестранни телевизии, които идват тук със собствена техника и студия, за да отразят Купата. Явно ставаме атрактивни, включително и за такива дестинации, които са традиционни ски дестинации като Швейцария, като Италия, като Австрия. Може би ще се сбъдне това, което казах преди около година-две, че ние ще станем интересни и за всички утвърдени планински страни като Австрия, Италия, Франция, Швейцария. Ще станем интересни за туризъм и за тях. Това вече започна да се случва и ще се случи в следващите години както през зимата, така и през лятото. България според мен, а и другите страни от Балканския полуостров ще бъдат много атрактивни туристически дестинации. Просто при нас е по-различно. Разбира се те също си имат писти, но на тях им омръзва да си карат на техните писти. В някои от курортите и на тях е скъпо. Така че тук при нас биха намерили много по-различна обстановка, много по-различна планина, много по-различни традиции, храна и така нататък. Така че аз съм убеден, че в следващите години ние ще станем много атрактивна дестинация за австрийци, германци, швейцарци, дори.

Водещ: Определено има какво да се очаква в Банско. Завършваме с поглед към официалното откриване на зимния сезон. Кажете ни кога ще поставите и старта на коледно-новогодишните празници в града?
Георги Икономов: Сега на 6-ти в четвъртък ще запалим официално светлините на елхата. Това е едно мини тържество с децата, с учениците, с които се събираме. Те винаги се вълнуват от това нещо. След 15-ти вече с откриването на сезона, Банско влиза в най-активния си туристически зимен сезон. Хотелите започват да се изпълват. Камините горят навсякъде. Механите и ресторантите очакват своите посетители. Така че след 15-ти Банско вече е и в зимен, и в коледен дух. Всеки да заповяда. Да не пропускаме и 8-ми декември, защото той наближава, а Банско като традиционна и младежка дестинация е предпочитан от всички млади хора. Пак е пълно. Надявам се всички, които са тук в Банско, да си прекарат прекрасно и без инциденти.