Пекин, Китай Пекин, Китай
Снимка: PixabayИзточник: БТА

Китай планира да облекчи мерките за влизане в страната за някои чуждестранни туристи

На 19 септември 2022 г. правителството на Китай днес издаде процедурен правилник, който има за цел да улесни някои чужденци при влизане в Китай и територията по границата в случай, че пътуващите искат да посетят туристически обекти, предаде Ройтерс.

Туристически групи, организирани от туристически агенции в граничните китайски райони, могат да избират „гъвкаво“ на кое пристанище да влязат в страната или да излязат от нея, казаха от министерството на културата и туризма. Те обаче не посочиха подробности за това кога новите правила ще влязат в сила.

Китай затвори границите си за чуждестранни туристи заради ковид огнища през 2020 г. Само специфични групи чужденци имаха разрешение да влизат в страната, както и тези, които притежават определен вид работна виза.

През последните месеци правилата постепенно бяха смекчени – от възобновяване на повече директни полети между Китай и някои страни до допускане на влизане на чуждестранни студенти с валидни разрешения за пребиваване в Китай. Карантината за пристигащите чужденци също бе намалена.

Китай граничи с повече от 10 държави – Русия, Монголия, Мианма, Лаос и Виетнам и други. Китайските градове по границата често са засегнати от пренасяне на ковид на местна почва чрез преминаване по суша както от чуждестранни граждани, така и от китайски такива.