сирене халуми ястие с халуми
Снимка: web3525, PixabayИзточник: БНР

Кипър въвежда търговска марка на селскостопанските си продукти с цел тласък на кулинарния туризъм

Кипър въвежда търговска марка на селскостопанските си продукти, с която цели да даде тласък на производството им и популяризирането им в кулинарния туризъм. Новото брандиране допълва усилията на правителството и агробизнеса за запазването на традиционни кипърски храни чрез европейската им регистрация. Това предаде Бранислава Бобанац – кор. на БНР в Кипър.

Правителството е подготвило законопроект за създаването на система за присъждане на кипърска търговска марка, съобщи земеделският министър Петрос Ксенофонтос.

Новият знак ще отразява ефективно произхода на кипърските селскостопански продукти и използваните за производството им местни суровини, като по този начин ще им даде диференцирано присъствие на пазара.

Търговската марка ще подкрепи допълнително кипърската провинция, ще подчертае високото качество и традициите на местната хранително-вкусова промишленост, ще обогати и популяризира туристическия продукт на Кипър.

Усилията на правителството и производителите са насочени и към постигането на повече европейски регистрации на уникални местни храни и напитки, каза още агроминистърът.

Сега Кипър има 3 продукта със „защитено наименование за произход“ в Евросъюза, като най-важно постижение се смята регистрацията на традиционното сирене халуми. Сред 8-те продукта със „защитено географско указание“ са наденица от Пафос и сладко от рози от Агрос. Досиетата на 4 продукта, сред които картофът от червените почви, се проучват в момента от Европейската комисия.