National Board of Tourism

Кипър успя да постигне целта си през тази година да има повече туристи от 2021 г.

плаж в Кипър

Само за първите осем месеца Кипър успя да постигне целта си през тази година да има повече туристи от 2021 г. и започва подготовката си за „трудна“ 2023 година, съобщи заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос. Това предаде Бранислава Бобанац – кор. на БНР в Кипър.

Над 2,1 млн. туристически пристигания в Кипър от януари до август отчете Статистическата служба. Броят им е повече от регистрираните почти 2 млн. посещения за цялата 2021 г., но все още е около 80% от нивото на най-силната за кипърския туризъм предпандемичната 2019 г.

Резултатът позволява в оставащите месеци на годината кипърската туристическа индустрия да направи още един тласък за привличане на повече гости, коментира заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

Рекорд поставя Франция, пристигналите от която в Кипър досега са двойно повече в сравнение с цялата 2019 година.

Значително увеличение има общо от дестинациите от Евросъюза. От тях са 40% от тазгодишните туристически посещения, което е ръст от 22% спрямо 2019-а.

Кипър ще разчита на европейските пазари за увеличаване на туристическия поток и през 2023-а, каза заместник-министър Пердиос. Тя се очертава да бъде трудна заради продължаващата война в Украйна, инфлацията, високите енергийни разходи и намалената покупателната способност на туристите.

Exit mobile version